Vatikánská muzea se připravují na otevření

9.5.2020 

Vatikán. Virtuální prohlídky byly posíleny, avšak zoufale potřebujeme realitu. Virtuálnost nemůže nikdy nahradit skutečnost, k prožití umění je třeba očí a srdce, říká generální sekretář Guvernatorátu vatikánského státu biskup Fernando Vérgez Alzaga.

V rozhovoru pro Vatican News potvrzuje, že Vatikánská muzea se připravují na znovuotevření. Vstup bude možný pouze s rezervací, aby bylo možné regulovat počet návštěvníků a dodržovat bezpečnostní vzdálenosti.

“Konkrétní datum otevření nebylo ještě stanoveno. Přípravy zatím probíhají uvnitř. Zavedli jsme zdravotní směrnice pro personál: při příchodu do práce se měří tělesná teplota a předávají rukavice a roušky,” říká pro Vatikánský rozhlas biskup Vérgez. “Také pro veřejnost budou nainstalovány termoskenery, vstup bude možný výlučně na objednávku, což nám dovolí kontrolovat počet vstupů během otvíracích hodin. Návštěvníci budou muset mít roušky. Vzhledem k tomu, že v této první fázi lze očekávat pouze návštěvníky z Říma nebo Lazia, zvažujeme možnost odpoledních a večerních návštěvních hodin, zejména během víkendu. Přál bych si, aby se tento moment krize změnil v příležitost,” dodává generální sekretář guvernatorátu.

Vatikánská muzea jsou největší vatikánskou institucí. Zaměstnávají téměř tisícovku lidí, historiky umění, restaurátory, administrativní personál, kustódy, nemluvě o dalších službách. Jak potvrzuje mons. Vérgez, krize posledních dvou měsíců citelně zasáhla provoz muzeí. Ačkoli z vůle Svatého otce byl veškerému personálu zaručen pravidelný příjem, přistoupilo se ihned ke zrušení všech neurgentních výdajů, dodává s tím, že Vatikánská muzea zůstávají nadále i po ekonomické stránce pevnou institucí, což dovoluje hledět do budoucnosti s důvěrou.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.