Začíná renovace dominikánského kostela v Mosulu

7.5.2020 

Irák. Po oficiálním schválení dominikánským řádem zahájí Unesco za úzké spolupráce s kompetentními úřady obnovu řádového kostela Panny Marie s hodinami v Mosulu. Renovační projekt začne vyklizením stávajícího prostoru a průzkumem předcházejícím vlastní stavbě, která zaměstná místní odborníky a řemeslníky, vyplývá z tiskového prohlášení Unesco. Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu slibuje rovněž pracovní formaci pro lokální zájemce.

Dominikánský kostel stojí v jádru mosulského starého města na křižovatce dvou hlavních cest, které jím procházejí. Byl postaven na konci devatenáctého století a byl považován za jeden z historických symbolů irácké metropole. Kromě duchovní pastorace se kolem něj soustřeďovala řada kulturních a výchovných činností, čímž se mariánský chrám stával vzorem pokojného soužití mezi mosulskými obyvateli. Návštěvník města, přijíždějící od Ninive, zahlédl jeho zvonici spolu s minaretem Al-Hadba, což dokládalo kulturní rozmanitost, ale též snášenlivost Mosulanů.

Renovaci kostela financují Spojené arabské emiráty v rámci širšího projektu nazvaného “Reviving the Spirit of Mosul by rebuilding its historic landmarks” (“Oživit ducha Mosulu obnovou jeho historických památek), který se týká rovněž syrsko-katolického kostela Al Tahera a komplexu mešit An Núrí.

“Hlavní část projektu podporují Spojené arabské emiráty, v důsledku náštěvy papeže Františka v Abú Dhábí“, informoval agenturu SIR o. Olivier Poquillon, farář latinského obřadu pro zahraniční věřící na severu Iráku a zodpovědný za projekty otců dominikánů. “Dále se na něm podílí Evropská unie na návrh Rady evropských episkopátů (Comece)”. Renovace dominikánského kostela nabývá ještě většího významu za současné situace, protože vytváří pracovní příležitosti, dodává francouzský řeholník: “Ve shodě s plánem Unesco by se náš klášter měl stát střediskem formačního programu a kromě duchovní dimenze nabízet aktivity na kulturním a sociálním poli”. Tímto způsobem, čteme v prohlášení Unesco, “se podpoří smíření a sociální soudržnost. Renovace dominikánského kostela je důležitá nejen z kulturního hlediska, nýbrž současně jako svědectví různorodosti ve městě, které v běhu staletí bylo hrdou křižovatkou kultur a pokojným přístavem pro různá náboženská společenství”.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.