Místo díku obvinění a výhružky

12.1.2005 

Výhrůžky a obvinění z proselytismu se snesly na hlavu australského kněze, který přijel pomáhat obětem tsunami do indonéské provincie Aceh. P. Chris Riley přijel s úmyslem vybudovat sirotčinec, ale islámští fundamentalisté radikální skupiny ?Islamic Defenders Front? mu vyhrožovali, aby neobracel muslimské děti na křesťanství. Zprávu o tom podala vatikánská agentura ?Fides? a doložila komentář australské Charity, podle které mohou reakce islámských integralistů vážně ohrozit humanitní záchranné operace v provincii.

Otec Chris je vedoucí nekonfesní organizace ?Youth Off the Streets? ? ?Pryč děti z ulice? se sídlem v Sydney, poskytující asistenci a výchovu opuštěným dětem. ?Řeholní organizace nejsou zapojeny do programu pomoci uprchlíkům či sirotkům?, vysvětluje kněz a prohlašuje, že ?jeho práce má čistě humanitární charakter?.

P. Riley dále upozorňuje, že práce křesťanských organizací mezi muslimskými dětmi je delikátním problémem . Dobrovolníci organizace ?Youth Off The Streetr? se budou starat o více než 35 tisíc sirotků v Aceh ve spolupráci s místními obyvateli, včetně muslimů. V první fázi krize se organizace snaží vybudovat ?sirotčinec pod stany?; jde o tábor pro děti žijící na ulici, pocházející i ze vzdálenějších míst provincie Aceh.

Na internetových islámských stránkách se dnes také objevilo podobné obvinění proti jednomu italskému misionáři. Al Kajda z nás chce za každou cenu udělat propagátory evangelia?, komentoval zprávy p. Bernardo Cervellera, ředitel katolické agentury ?AsiaNews?. ?Bohužel, taktika Al Kajdy hovoří jasně ? vysvětluje ? chtějí mermomoci přesvědčit národy postižené mořským zemětřesením, že účelem naší pomoci je jejich obrácení na křesťanství. Ale pravda je jiná?.

Agentura ?AsiaNews? uveřejnila v minulých dnech svědectví řeholnic a kněží, pracujících v regionu s plným souhlasem místních úřadů. ?Církev si při rozdělování humanitních prostředků dává velký pozor na proselytismus ? dodává p. Cervellera -. Zrovna včera jsme uveřejnili svědectví sestry Cecilie, která působí na jihu Thajska v souladu s místními muslimy a bez jakýchkoli problémů?.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.