Zrušená papežská cesta, krize turistického sektoru a návrat k růženci

2.5.2020 

Malta. Papežská cesta na Maltu, plánovaná na 31. května, byla odložena na neurčito. Restrikce vyhlášené v souvislosti s novým koronavirem ochromily provoz také na tomto ostrově. Počet potvrzených případů Covid-19 na Maltě od března nedosáhl 500 a v této chvíli hlásí necelou stovku nemocných, epidemická opatření však vážně poznamenají prosperitu státu vázanou zejména na turistický ruch. Na otázku, jak Malťané prožívají čas epidemie, odpovídá maltský jezuita a dlouholetý misionář na Blízkém východě Oliver Borg:

“Podobně jako všichni ostatní, s obavami. Ptáme se, co bude potom, jaká bude nová “normalita”. Máme obavy o mnoho nových chudých, které situace přináší. Zároveň si myslím, že výzva ke kreativitě a hledání nových cest blízkosti lidem skutečně přináší plody. Myslím, že lidé objevují blízkost církve…. Museli jsme zavřít exerciční dům pro hosty, ale to nám nezabránilo k nabízení podnětů k modlitbě online. Já jsem například dával duchovní cvičení pro učitele, duchovní doprovázení probíhá po Skypu, způsobem, na který bych nikdy dříve nepřipadl. Lidé hledají odpovědi v této situaci úzkosti a obav. A i když jasnou odpověď nenajdou, alespoň dokáží své strachy pojmenovat a již to je mnoho. Toto vzájemné sdílení je velmi obohacující a krásné.”

Otec Oliver Borg žije v domě s dalšími čtyřmi jezuitskými spolubratry. Jedno křídlo se proto rozhodli vyhradit pro zdravotnický personál pečovatelských ústavů, pro které je návrat domů riskantní. Jezuité tak uhostili třicet dalších lidí: “Je to velmi krásné, jsou mezi nimi křesťané i nekřesťané různých národností: Filipínci, Pákistánci… minulou neděli jsme se modlili všichni společně,” poznamenává maltský jezuita. A v souvislosti se začátkem mariánského měsíce zmiňuje mezi “pozitivními” dopady krize také návrat k modlitbě růžence:

“Pamatuji se, že když jsem byl malý, modlili jsme se v květnu každý den před domem růženec, který se do celé farnosti ozýval z ampliónů. Také v těchto dnech, kdy se v televizi vysílá modlitba růžence, se mnoho lidí vrací k této modlitbě. Maria nám skutečně může pomoci, abychom se dobře postavili k této obtížné situaci. On zná těžkosti života: sama byla v exilu, viděla umírat svého Syna. Můžeme se mnohému naučit, když budeme s ní rozjímat jejího Syna v tajemstvích spásy.” Říká maltský jezuita, otec Oliver Borg

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.