Předsedkyně Federace katolických škol: Italský stát diskriminuje církevní školy

24.4.2020 

Itálie. “Itálie je jedinou zemí v Evropě, která nerespektuje svobodu vzdělání. Po této stránce jsme poslední na seznamu zemí našeho kontinentu,” konstatuje Virginia Kaladich, předsedkyně Federace katolických škol v Itálii. V souvislosti se zastavením ekonomiky kvůli pandemii a rozšířenou nezaměstnaností bojují tyto školy o přežití. Podle zveřejněných odhadů italské biskupské konference zkrachuje letos přinejmenším každá třetí. Na rozdíl od jiných evropských zemí jsou totiž italské církevní školy téměř zcela placené rodinami žáků a mnohé z nich ve chvíli krize nedosáhnou na školné.

Katolické školy požádaly stát o krizová opatření, která by pokryla náklady na školné u rodin bez příjmů a zabezpečila platy učitelů. Ministerstvo však těmto školám přiznalo pouze jednorázovou pomoc ve výši 2 milionů euro na 900 tisíc žáků. Jak říká Virginia Kaladich, je to zarážející projev diskriminace:

“S bolestí v srdci vidíme, že vláda a ministerstvo zapomínají na církevní školy ve všech svých dekretech a nařízeních. Přitom jsou to školy tvořené a udržované rodinami, které využívají náležitého práva volby, a také učitely, kteří mají stejné aprobace jako jejich kolegové ve státních školách. Vláda se jich nevšímá. Zklamal nás zejména dekret nazvaný “Terapie pro Itálii” (Cura per Italia). Domnívali jsme se, že i my jsme součástí této země. Místo toho jsme byli opominuti. Dokonce i v pasáži věnované v dálkové výuce se upozorňuje, že se týká výlučně státních škol… Nebere se v potaz, že také naše školy a naši učitelé dávají ze sebe všechno, aby ze svých domovů garantovali právo na výuku, které náleží také našim žákům. Opravdu nás to mrzí.”

Předsedkyně federace italských katolických škol připomíná, že Itálie je zemí s nejdelší tradicí církevních škol. Právě ty přinášely jako první osvětu do nejchudších společenských vrstev. Dodnes jich v zemi působí 12 tisíc a navštěvuje je 900 tisíc žáků. Obcházením ústavní povinnosti přispívat na vzdělání více než 10% všech italských školáků, šetří stát každoročně 6 miliard euro.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.