Propuštěn biskup Jia Zhiuguo

11.1.2005 

Čínská policie propustila biskupa Julia Jia Zhiguo. Podle Nadace kardinála Kunga, ho policie zadržela 5. ledna a 8. ledna byl již na svobodě. Agentura AsiaNews potvrdila zátah policie i proti seminaristům v Baoding; ti však byli včas varováni a podařilo se jim utéct.

K zadržení 69-ti letého biskupa Jia, biskupa, jehož funkci pekingské úřady neuznávají, došlo v kostele ve Wu Qiu (Hebei). Cílem bylo zabránit tomu, aby biskup slavil se svými věřícími slavnost Zjevení Páně. V prohlášení místních katolíků pro AsiaNews stojí: ?Je tomu tak pořád, už jsme si na to zvykli. Vždy před důležitými katolickými svátky jako vánoce, velikonoce, letnice či Nanebevzetí P. Marie, policie odvede biskupa a na pár dní zmizí. Taková je náboženská svoboda v Číně?.

V provincii Hebei žije nejvíce katolíků vládou neuznávané církve, věrné Papežovi. Před vánocemi hrozila policie všem, kdo by se zúčastnili oslav na nepovolených místech.
?Podzemní seminář? ve městě Baoding byl oficiálně uzavřen již v roce 1996. Po policejním zátahu byl tehdy uvězněn rektor semináře. Unesen byl také biskup Francis An Shucin, o kterém od té doby nejsou žádné zprávy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.