Latinská Amerika se zasvětila P. Marii Guadalupské

14.4.2020 

Mexiko. Latinskoameričtí biskupové zasvětili v den Zmrtvýchvstání Páně kontinent P. Marii Guadalupské. Slavnostní obřad vedl předseda Biskupské rady Latinské Ameriky (CELAM) Miguel Cabrejos Vidarte.

“Dnes se opět cítíme malí a křehcí před nemocí a bolestí, prosíme o ochranu všech lidí, zejména tvých nejzranitelnějších synů: starých lidí, dětí, nemocných, domorodců a migrantů,” řekl v zásvětné modlitbě arcibiskup Cabrejos z peruánského Trujilla. Připomněl úctu latinskoamerických zemí k Matce Boží a důvěru, s níž se k ní obracejí v kritických okamžicích. 

Liturgii předsedal na poutním místě P. Marie Guadalupské mexický primas kardinál Carlos Aguiar Retes. Bohoslužby, přenášené prostřednictvím radia, televize a digitálních platforem, se zúčastnit biskupové latinskoamerické oblasti a Karibiku, Spojených států, Kanady a Filipín.  Prostřednictvím Facebooku se v k modlitbě připojilo 40 tisíc lidí sledujících mši. 

V Latinské Americe podle současných údajů přesáhl počet nakažených koronavirem 60 tisíc lidí a zemřelo jich 2,5 tisíce. Nejvíce nemocných, zhruba 20 tisíc, hlásí Brazílie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.