Biskup Hinder se vyslovil k prvnímu případu koronaviru v Jemenu

14.4.2020 

Jemen. „Ač je to paradoxní, alespoň nepřímo by koronavirus v Jemenu mohl mít kladný účinek“, je přesvědčen apoštolský vikář pro jižní Arábii, biskup Paul Hinder. Tento švýcarský kapucín se pro agenturu Asia News vyjádřil k prvnímu oficiálnímu případu nákazy, který jemenské úřady ohlásily v minulém týdnu.

Jedná se o jemenského občana, který pracuje v přístavu Ash Shihr a jehož stav by měl být stabilizovaný. Přístav leží v jižní provincii Hadramout, která je pod vládní kontrolou, a je jedním z nejdůležitějších ropných těžařských center v zemi. Zpráva o koronaviru nicméně vyvolala znepokojení ve státě, kde si pětiletý válečný konflikt vyžádal až 100 tisíc obětí na životech a kde kolabuje zdravotnický systém.

Zástupná válka mezi Íránem a Saúdskou Arábií dovedla Jemen k nejhorší humanitární krizi na světě a případné rozšíření koronavirové infekce by mělo pustošivé následky. Na druhé straně by „rizika spojená s pandmemií mohla přivést všechny zúčastněné strany k rozumu“, soudí mons. Hinder, jehož vikariát kromě Jemenu zahrnuje Omán a Spojené Arabské Emiráty. Apoštolský vikář poukazuje na rozhodnutí Rijádu, který vede arabskou koalici v Jemenu, jímž vyhlašuje jednostranné příměří na dobu dvou týdnů, s možností dalšího prodloužení. Klid zbraní by mohl vést k mírovým jednáním a k „vzácné příležitosti, jak zastavit krveprolití v Jemenu“, míní rovněž generální tajemník Ligy arabských států.

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.