Křesťanské obyvatelstvo na Středním východě mizí

10.1.2005 

Zástupci evropských a amerických biskupů zahájili své každoroční setkání s představiteli křesťanských společenství ve Svaté zemi. Pětidenní symposium má posloužit zmapování situace v Ježíšově zemi a naplánování konkrétních forem pomoci tamní církvi. Více nám poví P. Peter Fleetwood, generální sekretář Ekumenické rady církvi v Evropě:

?Tato iniciativa vznikla před 5-ti lety, z podnětu Svatého Stolce a některých dalších evropských a severoamerických biskupů. Jejím cílem je ukázat katolíkům a dalším křesťanským společenstvím ve Svaté zemi, že nejsou sami a zapomenutí. Na počátku ležela organizace zvláště na Amerických biskupech, pak přešla do Anglie a Walesu. V současnosti skupinu vede arcibiskup z Liverpoolu, Patrick Kelly. Budeme mluvit hlavně o situaci křesťanů ve Svaté Zemi. Leccos se podniká, ale nakonec se musíme ptát: ?kde budou pracovat všichni ti, mladí, kteří jsou sice dobře připravení... ale mnozí jdou pryč a už se nevracejí.? Je to smutné, ale křesťanské obyvatelstvo na Středním východě mizí. Chybějí mladí, dobře vzdělaní lidé, angažovaní pro budoucnost země.?

V jaké situaci tedy žijí katolíci v těchto oblastech?

?To je velmi různé. Kdo žije v Jeruzalémě, není na tom špatně. Naopak v Betlémě zažívají jakousi okupaci. To je jediné slovo, kterým dokážu vyjádřit, co cítím, když sem přijedu. Připomíná mi to Severní Irsko, před mnoha lety, Bohu díky, teď už tomu tak není. Viditelně vyjadřuje okupaci ?bezpečnostní zeď?, kterou Izraelci vybudovali. Je na ní strašný pohled a symbolicky říká všechno, co žádné slovo nemůže popsat. Daleko, abych tak řekl, normálněji žijí křesťané v Galileji. Napětí z Jeruzaléma, Betléma a Gázy tam nezasahuje.?

Hovořil P. Peter Fleetwood.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.