Mírová dohoda podepsaná naftou

10.1.2005 

Súdánská vláda a povstalci včera v hlavním městě Keni podepsali mírovou dohodu, která má znamenat konec nejdelší občanské války na Africkém kontinentu. Svůj podpis k dokumentu připojili súdánský viceprezident Ali Osman Mohamed Taba a vůdce Súdánského lidového hnutí osvobození, John Garang. Formálně tak skončil 21 let trvající konflikt, ve kterém zahynulo kolem dvou milionů lidí a další 4 miliony musely opustit své domovy. K podpisu dohody došlo za přítomnosti 12-ti představitelů afrických zemí a amerického státního sekretáře, Colina Powella. Podle mírové dohody má vzniknout koaliční vláda tvořená Národním kongresem a Lidovým hnutím osvobození, společně se má čerpat z ropného bohatství a povstalci mají být přičleněni k řádné armádě. Islámské právo šaríja bude i na dále závazné na severu obývaném většinou muslimy. Jih, kde žijí hlavně křesťané a vyznavači animismu, dostane autonomní vládu.
Mírová dohoda se nijak nedotýká probíhajícího konfliktu v Dárfúru na západě Súdánu, který OSN označilo za jednu z největších humanitárních katastrof současného světa.

Nad mírem v Súdánu proto nemizí řada otazníků. Na názor jsme se zeptali ředitele časopisu Nigrizia, P. Carmine Curciho:

?Jedna věc je podpis dohody a druhá její převedení do praxe. Pokud jde například o guerillu, tak z celkem 36 povstaleckých skupin na jihu Súdanu podepsaly jen 4 dohodu s Johnem Garangem. Lze tedy očekávat, že mezi různými skupinami vznikne spor o rozdělení moci a nafty. Jak už bylo řečeno, tahle dohoda byla podepsána spíš naftou než inkoustem. V každém případě není pochyb o tom, že jde o velký krok kupředu pro budoucnost této země.
Pokud jde o vládu a o Dárfúr, kde je za dva roky více než 50 tisíc mrtvých a půl druhého milionu uprchlíků, i tady bude záležet velmi mnoho na vnitřním dělení moci. Dohoda byla podepsána zejména díky velkému mezinárodnímu tlaku. Teď se ukáže, zda mezinárodní společenství bude stejně silně dohlížet na dodržování této smlouvy. Na druhé straně jde také o důvěryhodnost Africké Unie.?

Boje na jihu Súdánu vypukly roku 1983, kdy vláda zavedla islámské právo šaríja pro všechny obyvatele země a převzala plnou kontrolu nad těžbou ropy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.