Odpovědí Boha na problém smrti je Ježíš

29.3.2020 

Vatikán. Dnes již počtvrté pronášel papež nedělní promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně za přítomnosti pouhých několika spolupracovníků ve streamingovém přenosu z knihovny  Apoštolského paláce. Ve své promluvě komentoval poněkud obšírněji než při ranní mši evangelium páté neděle postní (Jan 11,1-45) o vzkříšení Lazara a zakončil ji slovy:

Vzkříšení Lazara je znamením znovuzrození, které ve věřícím uskutečňuje křest úplným zasazením do Kristova Velikonočního mystéria. Působením a mocí Ducha svatého je křesťan člověkem, který putuje životem jako nové stvoření, je stvořen k životu a jde vstříc životu. Panna Maria ať nám pomáhá, abychom byli soucitní jako její Syn Ježíš, který na Sebe vzal naši bolest. Každý z nás ať je nablízku těm, kdo jsou zkoušeni, a stává se pro ně odleskem Boží lásky a laskavosti, která osvobozuje od smrti a umožňuje životu zvítězit.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před Angelus je ZDE

Po promluvě následovala mariánská modlitba Anděl Páně a apoštolské požehnání. Petrův nástupce potom zmínil některé aktuální události, počínaje nedávnou výzvou generálního tajemníka OSN:

V uplynulých dnech generální tajemník Spojených národů pronesl výzvu ke »globálnímu a okamžitému zastavení palby ve všech koutech světa«, přičemž poukázal na aktuální krizi virového onemocnění Covid-19, které nezná hranic. Je to výzva k naprostému příměří.

Připojuji se k těm, kteří tuto výzvu přijali, a vybízím všechny k jejímu následování a k zastavení veškerého ozbrojeného nepřátelství, k vytvoření humanitárních koridorů, k diplomatické otevřenosti a pozornosti vůči těm, kdo jsou nejvíce zranitelní.

Kéž společné nasazení proti pandemii přivede všechny k uznání, že potřebujeme posílit bratrské svazky jako členové jediné rodiny. Kéž vzbudí zejména ve státních představitelích a dalších zainteresovaných stranách nové úsilí o překonání nevraživosti. Konflikty se nevyřeší válkou! Je nezbytné překonávat antagonismy a kontrasty pomocí dialogu a konstruktivním hledáním míru.

V této chvíli myslím zvláště na všechny lidi, kteří strádají nuceným soužitím ve skupině: v domovech důchodců, kasárnách.. a zvláště bych chtěl zmínit lidi ve vězeních. Četl jsem oficiální zprávu Komise pro lidská práva, jež mluví o problému přetíženosti nápravných zařízení, což by mohlo vést k tragédii. Prosím zodpovědné představitele, aby byli vnímaví k tomuto vážnému problému a přijali opatření nezbytná k zamezení dalších tragédií.

Zcela nakonec papež popřál hezkou neděli všem divákům a posluchačům, a ke své obvyklé výzvě na rozloučenou: „Prosím vás nezapomeňte se za mne modlit“ s úsměvem přidal „já se za vás modlím“.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.