Nový Zéland zrušil právo na život nenarozených

19.3.2020 

Wellington. Novozélandský parlament ve středu ve třetím čtení schválil zákon, jímž se mění předchozí zákonné nařízení, které po více než čtyřicet let omezovalo ukončení těhotenství na případy, při nichž byl ohrožen život matky.

Nový zákon, pro který hlasovalo 68 poslanců, zatímco 51 jej zamítlo, vyčleňuje potrat ze seznamu trestných činů a opravňuje k jeho provedení do dvacátého týdne těhotenství. Po uplynutí této lhůty může žena požádat o umělé přerušení těhotenství, pokud to schválí lékař, který za přihlédnutí k jejímu fyzickému a duševnímu zdraví “usoudí, že potrat je přiměřený okolnostem”.

“Zákonná definice měřítek pro ukončení těhotenství po dvacátém týdnu je natolik mlhavá, že je potenciálně umožňuje prakticky do narození”, prohlásila Cynthia Piperová, členka Komise pro sociální spravedlnost při hamiltonské diecézi a mluvčí biskupské konference. Na obranu práva na život u nenarozených se opakovaně během parlamentní debaty vyslovili rovněž novozélandští biskupové, kteří v dnešním tiskovém prohlášení vyjádřili hluboké zklamání nad přijetím zákona. “Jedná se o karikaturu lidských práv. Přesvědčení, že plod není fyzická osoba, ignoruje skutečnost, že zde začal geneticky jedinečný život, který není matčin, ani otcův. Pokud právo selhalo v tomto uznání, nemění to nic na biologické a lidské danosti”, píší mimo jiné biskupové Nového Zélandu.

Tento ostrovní stát přitom již dnes zaznamenává jednu z nejvyšších úrovní potratovosti ve světě. Pouze za předloňský rok (2018) zde bylo ukončeno 13,5 těhotenství na 1000 žen mezi 15 a 44 lety, což jsou dvojnásobné hodnoty oproti Německu (7,1) či Itálii (6,2).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.