Svoboda je podmínkou rozvoje

8.1.2005 

Podmínkou autentického rozvoje je možnost svobodné komunikace mezi kubánským národem a mezinárodním společenstvím. Zdůraznil to Jan Pavel II. v poselství k novému velvyslanci Kuby. Raul Roa Kouri dnes předal ve Vatikánu své pověřovací listiny.

Svatý otec ujišťuje o své modlitbě za Kubu. Přeje jejím obyvatelům, aby se stala domovem pro všechny. Vyjadřuje naději, že budou co nejrychleji odstraněny překážky, brzdící spolupráci Kubánců s mezinárodním společenstvím. Vyzývá k dialogu a otevřenosti.

Jan Pavel II. připomíná v poselství kubánskému velvyslanci u Svatého Stolce sociální angažovanost církve na ostrově. K rozvoji práce pro společné dobro je ale nutné zajistit skutečnou náboženskou svobodu. Papež naráží také na odmítání víz zahraničním kněžím a řeholníkům.
V pluralitní společnosti ? připomíná Jan Pavel II. ? nemají odlišné názory věřících a nevěřících vést ke konfliktu, ale k dialogu.

68-ti letý Raul Foa Kourí pracuje v kubánských diplomatických službách od roku 1959, od nástupu Castrova režimu. Svou zemi zastupoval mimo jiné v OSN.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.