Protagonistou křížové cesty v Koloseu bude také křivě obviněný kněz

12.3.2020 

Itálie. Kdo vystoupí ve čtrnácti zastaveních velkopáteční křížové cesty v římském Koloseu?, zeptal se italský list Avvenire jejího letošního tvůrce, padovského vězeňského kaplana, o. Marca Pozzy. „Její protagonisté se budou navzájem skutečně velmi lišit. Je mezi nimi pětice vězněných, rodinní příslušníci zavražděné oběti, dcera muže odsouzeného na doživotí, vychovatelka, soudce, matka jednoho z vězňů, katecheta, řeholník poskytující dobrovolnickou službu, zaměstnanec vězěňské policie, neprávem obviněný kněz, který byl definitivně osvobozen až po osmi letech“, vysvětluje autor meditací, známý z televizních rozhovorů s papežem Františkem.

„Právě při práci na programu o Vyznání víry jsem Svatému otci dal přečíst text, který napsal jeden padovský vězeň. Papeže jeho slova silně zasáhla a požádal mne, abychom mu pomohli s přípravou rozjímání k Via Crucis. V tu chvíli jsem pocítil, jak se celý mikrosvět, žijící za vězeňskými mřížemi, usmívá. Konečně totiž máme možnost udělat něco společně a vyprávět o nesmírném dobru, které zde také existuje“, popisuje otec Pozza, který se při volbě aktérů neřídil příliš „ortodoxními měřítky“:

„Nudí mne diskutovat o tajemstvích víry s křesťany – všichni jsem se narodili s dědictvím, které si s sebou odmalička neseme. Rád se dávám Bohem překvapit. Ukaž stránku z evangelia nevěřícím lidem a uvidíš, že se dotkne jejich srdce. Hledali jsme člověka tam, kde zrovna byl, a tak vyšly najevo životní příběhy křesťanů, ateistů i muslimů. Při četbě evangelního pašijového vyprávění si všichni položili otázku: Co Kristovo utrpení říká mému utrpení? Člověk je schopen snést i tu nejvyšší trýzeň, pokud odhalí její smysl“.

Papežův list do Padovy byl zveřejněn ve chvíli, kdy vězni protestují proti omezení návštěv a dalším opatřením z důvodu virové epidemie. Zahajuje jakési vyjednávání a vyzývá obyvatele věznic k odpovědnosti, zamýšlí se vězeňský kaplan. „Papežův hlas má ve vězení velkou autoritu. Jako by naléhal: Znám dobře vaše trápení, ale teď hledejme nějaký styčný bod“.

S nynějším zoufalstvím se totiž snadno manipuluje, uzavírá otec Pozza. „Naštěstí však papež František umí číst znamení časů a najít prostor, jimiž vstupuje do lidských srdcí“.

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.