Italští biskupové: Zrušení bohoslužeb působí utrpení kněžím i věřícím

9.3.2020 

Itálie. Nedělní dekret italské vlády, týkající se šíření viru Covid 19, nařizuje z preventivních důvodů pozastavení veškerých občanských a náboženských obřadů, včetně pohřebních, na celém území, a to s prozatímní platností do pátku 3. dubna.

Italská biskupská konference na něj reagovala stručným tiskovým prohlášením, které přinášíme:

„Církev, která žije v Itálii a prostřednictvím svých diecézí a farností stojí nablízku každému člověku, sdílí všeobecné znepokojení, vyvolané zdravotní krizí, jež zasáhla tuto zemi. Biskupská konference v těchto týdnech – ve vztahu konfrontace a spolupráce se státními úřady – přijala a uplatňovala opatření, jimiž chce vláda zabránit šíření koronaviru. Dekret předsednictva ministerské rady, který vstoupil v platnost v neděli 8. března, ruší až do pátku 3. dubna na celém území občanské a náboženské obřady, včetně pohřbů. Výklad, podaný vládou, mezi „náboženské obřady“  rigorózně zahrnuje rovněž mše svaté a pohřební obřady. Jedná se o vysoce restriktivní postup, jehož přijetí se setkává s utrpením a obtížemi jak u pastýřů, tak mezi kněžími a věřícími. Přijetí vládního dekretu bylo také v této svízelné situaci podníceno výlučně vůlí dostát vlastním povinnostem, aby se přispělo k ochraně veřejného zdraví“, píší italští biskupové v souvislosti se zákazem veřejných bohoslužeb ve všech diecézích.

Kostely nicméně zůstávají otevřené pro osobní modlitbu za zachování metrových bezpečnostních rozestupů, které platí rovněž pro udílení svátosti smíření.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.