Francouzští biskupové přijíždějí na návštěvu ad limina

7.3.2020 

Francie/ Vatikán. Navzdory rozsáhlým preventivním opatřením kvůli koronaviru přijíždějí do Říma francouzští biskupové. Návštěva ad limina francouzského episkopátu nebyla odvolána.

Jak připouští arcibiskup Vincent Jordy, její průběh může být pozměněn a setkání na jednotlivých kongregacích mohou být omezena. O to výraznější bude duchovní aspekt této návštěvy. Zbyde více času na společnou modlitbu biskupů na svatých místech Věčného města, říká metropolita Tours, arcibiskup Jordy:

„Atmosféra naší návštěvy je zvláštní. Vidíme tady důsledky globalizace, globální vesnice: celý svět žije v nejistotě kvůli koronaviru. V Itálii je počet nakažených poměrně vysoký. Nákaza dospěla také do Říma, dokonce i do Vatikánu. Obavy narůstají také ve Francii. Rovněž my jako biskupové žijeme v takovém stavu nejistoty, v očekávání dalších rozhodnutí. Proto je kontext této návštěvy ad limina velmi zvláštní, poznamenaný neklidem, který zachvátil celý svět. A do toho přivážíme na setkání s papežem to všechno, čím žije církev ve Francii. Jsou mezi tím bohužel rovněž otázky sexuálního zneužívání a patologií moci. Ale jsou tu také pozitivní věci, budící naději, které souvisí s evangelizací Francie. Důležité tedy je, abychom uzprostřed toho všeho dokázali zachovat naději. Ovšem naději, ve které nejde o naplnění našich očekávání, nýbrž o schopnost vnímat události ve velikonočním světle a tím způsobem odkrývat jejich význam. Takový postoj potřebujeme a v tomto postoji se chceme upevňovat v nejbližších dnech.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.