Papež František přijal rezignaci kardinála Barbarina

6.3.2020 

Vatikán. Papež přijal rezignaci devětašedesátiletého kardinála Philippa Barbarina na funkci lyonského arcibiskupa. Po celý minulý rok byl kardinál Barbarin předmětem právní kontroverze. V březnu jej navzdory názoru prokurátora soud uznal vinným z neinformování výměru spravedlnosti o zneužíváních, kterých se v daleké minulosti dopustil jeden z kněží jeho diecéze a které byly - podle francouzského právního řádu -promlčeny. 30. ledna letošního roku apelační soud jeho odvolání uznal.

Kardinál Barbarin složil svůj úřad do papežových rukou již po rozhodnutí soudu první instance. Uvedl totiž, že to vyžaduje dobro jeho diecéze. František rezignaci odmítl přijmout, dokud nebude rozhodnuto o odvolání. Poradil nicméně kardinálovi, aby se uchýlil do ústraní.

Od té doby vedl lyonskou arcidiecézi nejprve generální vikář a následně, od června minulého roku, papežem jmenovaný apoštolský administrátor, kterým je Michel Dubost, emeritní biskup diecéze Evry-Corbeil Essonnes. Po ohlášení verdiktu odvolacího soudu kardinál Philippe Barbarin ohlásil, že za svou rezignací stojí a skládá funkci do rukou papeže Františka.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.