Papež ke Kolumbových rytířům: Jste inspirací pro překonání globalizace lhostejnosti

10.2.2020 

Vatikán. Papež dnes přijal na audienci správní radu Kolumbových rytířů. Tato dobročinná  nadace, nejpočetnější laické sdružení v USA, je jedním z hlavních sponzorů charitativní a pastorační činnosti katolické církve a zejména Svatého stolce. Založil ji roku 1882 ve Spojených státech americký kněz Michael McGivney, jehož beatifikační proces byl zahájen za pontifikátu Jana Pavla II. Sdružení bylo schváleno Vatikánem v roce 1895.

Jak připomněl papež František ve svojí promluvě, byli Kolumbovi rytíři před sto lety pozváni Benediktem XV. do Říma, aby zde v době krize následující po hrůzách prvního světového konfliktu poskytovali humanitární pomoc zdejší mládeži.

Dnes Kolumbovi rytíři působí v různých sektorech charity a bratrství. Mám na mysli zejména vaše důsledné dosvědčování posvátnosti a důstojnosti lidského života na rovině národní i mezinárodní. Tento postoj vás přivedl také k materiální i duchovní podpoře křesťanských komunit Blízkého východu, jež trpí násilím, válkou a chudobou. Děkuji vám za to, že spatřujete v tamějších bratřích a sestrách bližní, pro něž jste znamením nekonečné lásky Boží.“

Od svého založení – připomněl dále papež František – prokazují Kolumbovi rytíři bezdpodmínečnou oddanost Petrovu nástupci. Založení fondu Vicarius Christi je toho svědectvím i výrazem přání podílet se na papežově péči o církevní obce a na jeho všeobecném poslání dobročinné lásky.

V našem světě poznamenaném rozděleními a nerovnostmi nabízíte svojí velkodušnou službou potřebným, zejména mladým, důležitou inspiraci pro překonání globalizované lhostejnosti a pro společné vytváření spravedlivější a inkluzivnější společnosti.“

Řekl mimo jiné Petrův nástupce stočlenné správní radě Kolumbových rytířů u příležitosti jejich výroční pouti do Říma. Těsně před tím přijal na soukromé audienci také jejich velmistra prof. Carl A. Andersona.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.