Evropští biskupové: Modleme se za oběti všech vyhlazovacích táborů

27.1.2020 

Brusel. V souvislosti s 75. výročím osvobození koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau se evropští biskupové rozhodně vyslovili proti antisemitismu a politické manipulaci s pravdou.

„Toto výročí nás v duchu papežových slov zavazuje k odsouzení všech činů podlamujících lidskou důstojnost – rasismu, xenofobie a antisemitismu. Nemůžeme připustit, aby se zanedbávala pravda, anebo se s ní účelově nakládalo kvůli dosažení bezprostředních politických cílů“, čteme v prohlášení, které jménem evropských biskupů vydalo předsednictví Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) a Komise biskupských konferencí Evropské unie (COMECE).

Biskupové v něm zdůrazňují, že někdejší největší nacistický koncentrační tábor Auschwitz-Birkenau nadále budí strach, přestože od jeho osvobození uplynuly již tři čtvrtiny století, a vybízejí moderní svět „ke smíření a pokoji, v úctě k právu každého státu na svobodnou existenci jakož i udržení vlastní nezávislosti a kultury“. Tato výzva je dnes krajně důležitá, podotýká se v prohlášení, neboť „navzdory minulým dramatickým zkušenostem je dnešní svět opětovně vystaven novým hrozbám a projevům násilí. Nadále dochází ke krutým válkám, genocidě, pronásledování a nejrůznějším formám fanatismu, ačkoli nás dějiny učí, že násilí nikdy nevede k míru, ba právě naopak vyvolává další násilí a smrt“.

Evropští biskupové uzavírají výzvou k modlitbě: „V pondělí 27. ledna, ve tři hodiny odpoledne, kdy byl osvobozen koncentrační tábor Auschwitz-Birkenau, zapalme svíčku a modleme se za všechny lidi usmrcené ve vyhlazovacích táborech všech národů a náboženství i za jejich příbuzné. Kéž tato modlitba posílí smíření a bratrství, vůči nimž stojí v příkrém protikladu nevraživost, zkázonosné konflikty a nepochopení“.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.