Krize USA-Irán. Nuncius: Papež se modlí, apely na dialog

3.1.2020 

Vatikán/ Teherán. Svatý stolec je znepokojen novým napětím na mezinárodní scéně vyvolaným zabitím  iránského generála Kasema Sulejmaniho při útoku americké armády. Tento klíčový muž iránského režimu byl hlavním architektem politiky této Blízkovýchodní země. Irán deklaroval připravenost k odvetné akci. V ulicích Teheránu (foto) a dalších městech protestní manifestace. 

Předseda vatikánského Úřadu pro integrální lidský rozvoj, kardinál Peter Turkson, ve vyjádření pro Vatikánský rozhlas apeloval na rozvahu a mírové řešení konfliktů.

“Je velmi smutné a skličující, že již v prvních dnech nového roku, který jsme zahájili s velkými nadějemi na mír, přicházejí nové zprávy o násilí, v němž jsou angažované velké světové mocnosti. Je to skličující, avšak my křesťané víme, že také náš Spasitel se narodil za podobných okolností. Víme také, že když se plně svěřujeme Knížeti Pokoje, budeme schopni překonat všechny nové překážky, které nám mohou brát naději a síly v našem úsilí o mír na světě. Právě to je poslání církve. Chceme být nástrojem míru. Proto navzdory všem těmto událostem, o nichž nás spravují média, prosíme o nalezení mírového řešení pro dnes probíhající konflikty a napětí, modlíme se o politické přátelství, díky kterému bude možné těšit se míru v našem světě.”

Nutnost věřit v dialog zdůrazňuje rovněž apoštolský nuncius v Teheránu, arcibiskup Leo Boccardi.

„Náš apel zní: snížit napětí, povolat všechny strany k vyjednávání a věřit v dialog s vědomím, že – jak nás vždy učily dějiny – válka a zbraně nejsou řešením problémů, které souží dnešní svět. Musíme věřit ve vyjednávání. Musíme věřit v dialog. Je nutné vzdát se konfliktu a vyzbrojit se jinými zbraněmi, totiž spravedlností a dobrou vůlí. Je zapotřebí nadále se nasazovat v přiklánění pozornosti mezinárodního společenství k situaci na Blízkém východě. Jde o situaci, kterou je nutné vyřešit a je zapotřebí volat všechny k přímé odpovědnosti, kterou neseme. Pacta sunt servanda (dohody musejí být ctěny), praví důležitá zásada diplomacie. A zásady práva musejí být respektovány ze strany všech.“

Papež František byl o situaci informován, konstatuje apoštolský nuncius v Teheránu a opakovaně zdůrazňuje, že dobrá politika je ve službách míru. „Celé mezinárodní společenství musí vstoupit do služeb míru, nejen v určité oblasti, nýbrž na celém světě,“ apeluje arcibiskup Boccardi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.