Pomoc napříč náboženstvími

4.1.2005 

Jedna řeholnice zahynula, dva kněží jsou zranění a deset zničených kostelů ? to je první předběžná bilance arcidiecéze Kolombo, týden po úderu vln tsunami na pobřeží Srí Lanky. Arcibiskup z Kolomba, Oswald Gomis vydal apel, ve kterém vyzývá k další pomoci postiženým obyvatelům země a vyjadřuje vděčnost za dosavadní velkorysost. ?Tragédie přesahuje lidské chápání. Všechno se událo v necelé půl hodině...? ? píše arcibiskup. Jedna řeholnice z diecéze Galle je mezi obětmi, dvěma kněžím se podařilo uniknout smrti, deset kostelů je naprosto zničených. Arcibiskup Gomis uvádí, že v katolických kostelech našlo útočiště 150 tisíc lidí, kteří přišli o domov. Podotýká, že pomoc jde napříč náboženstvími. Buddhistické chrámy přijímají katolíky a katolíci osoby jiné víry.

V závěru vyzývá k pomoci a upřesňuje, že v první fázi je potřeba jídlo, mléko a potraviny pro děti, léky, deky a stany. V druhé fázi půjde o prostředky na výstavbu domů pro ty, kdo přišli o všechno. ?Jsme velice vděční za váš zájem a solidaritu v této chvíli smutku a bezmoci? ? končí arcibiskup z Hlavního města Srí Lanky.

Zůstaňme ještě na Srí Lance. Soška P. Marie Vítězné z poutního místa v Mataře na jihu ostrova odnesená vlnou tsunami byla znovu nalezena. Agentura Misna dnes informovala, že uctívanou sošku našel jeden z obyvatel buddhistického vyznání na dvoře svého domu. Ihned ji odnesl do několik set metrů vzdálené svatyně. Katolická komunita v Mataře má 200 osob, z nichž 18 zahynulo při tragédii, mezi nimi také řeholní sestra Bernardeta. Návrat sošky Madony, uctívané jako zachránkyně města od cholery, považují místní věřící za znamení naděje.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.