Papež na půlnoční: Nečekejme, až církev bude dokonalá, abychom ji měli rádi; začněme my

24.12.2019 

Vatikán. V půl desáté večer v bazilice sv. Petra sloužil papež liturgii Narození Páně, tedy tzv. půlnoční mši vánoční. Jako obvykle byla uvedena zpěvem Kalendy čili zpívané zvěsti, která oznamuje narození Spasitele v historické souvislosti s různými událostmi židovského i pohanského starověku. Ve své homilii papež komentoval všechna čtení (Iz 9,1-6; Tit 2,11-14 a Lk 2,1-14) a pozastavil se zejména u výrazu svatého Pavla, který v listě Titovi říká, že se »projevila Boží dobrota« (doslova gratia – milost). Bezplatnost, nezištnost, štědrost, dar zdarma daný – to všechno jsou významy slova gratuita, které skloňoval Svatý otec ve svojí dnešní promluvě, v níž mimo jiné řekl:

Přijmout milost znamená umět děkovat. Naše životy však plynou nezřídka daleko od vděku. Dnes je ten správný den, abychom přistoupili ke svatostánku, k vánočnímu betlému, jesličkám a vyjádřili vděčnost. Přijměme dar, kterým je Ježíš, abychom se pak jako Ježíš stali darem. Stát se darem znamená dát životu smysl. A je to ten nejlepší způsob, jak změnit svět. Změníme se my, změní se církev; dějiny se změní, když začneme snahou měnit nikoli druhé, nýbrž sami sebe tím, že ze svého života učiníme dar.

Ukazuje nám to Ježíš této noci: nezměnil dějiny tím, že někoho přinutil, nebo silou slov, nýbrž darem svého života. Nečekal, že se staneme dobrými, abychom se měli rádi, ale nezištně se daroval nám. Ani my, nečekejme, až se bližní stane dobrým, abychom mu prokazovali dobro; až církev bude dokonalá, abychom ji měli rádi; až nám druzí umožní, abychom jim sloužili. Začněme my. V tom spočívá přijetí daru milosti. A svatost není nic jiného než opatrování této bezplatnosti.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy HOMILIE je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.