Papež: Všechno chápat očima víry

11.12.2019 

Vatikán. Pravidelná generální audience se dnes konala ve zcela zaplněné vatikánské aule Pavla VI. Byla zahájena čtením ze Skutků apoštolů (Sk 26,22-23) a konkrétně úryvkem z Pavlovy obhajovací řeči před králem Agrippou. Papež František pokračoval 18. částí cyklu katechezí věnovaných  Skutkům apoštolů a hovořil o Pavlovi, který se stal trpícím svědkem Vzkříšeného. Zakončil ji slovy:

Od tohoto okamžiku je Pavel líčen jako vězěň, jehož pouta označují věrnost evangeliu a dosvědčují Vzkříšeného. Pouta jsou zajisté ponižující zkouškou pro apoštola, který je světu prezentován jako »zločinec« (2 Tim 2,9). Jeho láska ke Kristu je však tak silná, že i tato pouta jsou viděna očima víry, která pro Pavla není „nějaká teorie, mínění o Bohu a světě, [...] nýbrž „dopad Boží lásky na jeho srdce, [...]  víra sama je tak láskou k Ježíši Kristu“ (Benedikt XVI., Homilie při zahájení Roku sv. Pavla, 28. června 2008).

Drazí bratři a sestry, Pavel nás učí vytrvalosti ve zkoušce a schopnosti chápat všechno očima víry. Prosme dnes Pána, aby na přímluvu tohoto apoštola oživil naši víru a pomohl nám být věrní do všech důsledků svému povolání křesťanů, Pánových učedníků a misionářů.“

 

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.