Papež o svém spirituálovi: Otec Fiorito bojoval proti jedinému nepříteli, zlému duchu

9.12.2019 

Vatikán. Svatý otec bude u příležitosti 50. výročí svého kněžského svěcení v kongregační aule Tovaryšstva Ježíšova tento pátek 13. prosince osobně prezentovat vydání spisů svého spirituála a profesora, argentinského jezuity Miguela Ángela Fiorita (1916-2005). Papež František o něm již vícekrát mluvil (např. ZDE) jako o svém učiteli, od něhož převzal nauku o duchovním rozlišování a také čtyři sociální principy do své apoštolské exhortace Evangelii gaudium (č. 221-237).

První část pětidílného vydání jeho španělských Spisů (P. Miguel Angel Fiorito, Escritos [1952-1959], red. Jose Luis Narvaja SI, La Civilta Cattolica, 2019), přibližujících jezuitskou spiritualitu, ale i jádro nynějšího pontifikátu, doplnil papež František také předmluvou, v níž o tomto svém učiteli mimo jiné říká:

Fiorito měl zvláštní čich pro zlého ducha, dovedl poukázat na jeho činnost, rozpoznat jeho tiky a demaskovat jeho zkažené ovoce, pachuť špatnosti a zklamání, jež po sobě zanechává. V tomto smyslu lze říci, že byl mužem bojujícím proti jedinému nepříteli: zlému duchu, Satanovi, démonovi, pokušiteli, žalobníkovi a nepříteli lidské přirozenosti. Mezi praporem Krista a praporem Satana osobně zvolil našeho Pána. Ve všem ostatním se snažil rozlišovat „natolik, nakolik“ a ke každému se choval jako laskavý otec, trpělivý učitel a - bylo-li třeba - i rozhodný protivník, avšak vždycky uctivě a poctivě, nikdy jako nepřítel.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy předmluvy je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.