Papež hovořil s litevským prezidentem o podpoře rodiny

8.11.2019 

Vatikán. Podpora rodiny, otevřenost státu a sociální spravedlnost – to jsou některá témata, o kterých dnes papež František hovořil s prezidentem Litevské republiky. Pan Gitanas Nausėda nastoupil do úřadu letos v červenci a na svou první návštěvu Vatikánu se vydal s manželkou a dcerami.

Podle tiskového sdělení Svatého stolce proběhlo setkání v srdečné atmosféře. Mluvilo se o přínosu katolické církve v litevských dějinách, prosycených utrpením, a vzhledem k současným společensko-hospodářským výzvám. Nechyběla výměna názorů o regionální a mezinárodní problematice, počínaje otázkami míru a bezpečnosti přes konflikt na Ukrajině po nutnost větší solidarity mezi evropskými zeměmi při řešení různých problémů, s nimiž se evropský kontinent potýká.

Agenturní zprávy doplňují, že litevský prezident papeži předal knihu modliteb mučednice komunismu, Boží služebnice Adele Dirsyte (1909-1955), kterou sepsala v sibiřském vězení. Dalším darem litevského prezidentského páru byla soška znázorňující strom. „Kořeny nám zůstaly, ale navzdory obtížím chceme dále růst“, poznamenal při jejím předávání litevský prezident a poděkoval papeži Františkovi „za úsilí při budování mostů mezi náboženstvími“.

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.