V Japonsku se losuje o lístky na papežskou mši

5.11.2019 

Japonsko. Již za dva týdny se papež František vydá na cestu do Japonska. Zájemců o setkání s Petrovým nástupcem je tolik, že tokijská arcidiecéze ohlásila losování objednávek. Organizují se dokonce modlitby za vylosování lístku na papežskou mši, na kterou bude mít v Tokiu přístup pouhých 55 tisíc lidí.

Papež František přijede do Tokia 23. listopadu. Na neděli Krista Krále se vydá do nejkatoličtějšho města v Japonsku, totiž do Nagasaki, kde bude sloužit mši svatou. Poté odletí do Hirošimy, kde promluví u pomníku míru, a následně se vrátí do hlavního města, aby se setkal s věřícími na stadionu Tokyo Dome.

Japonští věřící, kteří se chtějí zúčastnit papežských mší, se museli registrovat na zvláštní internetové straně. Přestože termín nahlášení už vypršel, vstupenky nebyly prozatím rozeslané. Podle komise pro organizaci setkání s papežem v Nagasaki bylo zpoždění vynuceno bezpečnostními požadavky.

Papežská návštěva v Japonsku bude probíhat pod heslem „Protect all life“, tedy „Chraň každý život“. Japonsko patří mezi země s nejvyšším počtem potratů mezi mladistvými. Každý rok je takto připraveno o život 200 tisíc dětí. Problémem je rovněž narůstající násilí v rodinách, vysoký počet sebevražd, ale také smrtí z přepracování a strach z kontaktu s vnějším světem.

Svatý otec navštíví Japonsko v roce, na který připadá 470. výročí příchodu sv. Františka Xaverského do této země. Ze 127 milionů obyvatel Japonska je dnes katolíků sotva půl milionu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.