Biskup ze Sumatry: Chybí všechno

29.12.2004 

?Situace je hrozivá, všude jsou mrtvá těla a zoufalí lidé? ? řekl pro agenturu Misna biskup z Medan na Sumatře, Anacletus Sinaga. Jeho diecéze zahrnuje také severní provincii Aceh, která zřejmě nejpostiženější oblastí. Vypráví o 700 osobách, většinou vojáků s rodinami, kteří zahynuli v kasárnách nedaleko pobřeží.

?Chybí všechno? ? říká biskup ze Sumatry ? potraviny, pomoc, léky, pitná vody. Počítat oběti je podle něj obtížné, odhady však mluví o 15- ti tisících v provincii Aceh, která leží pouhých 150 km od epicentra zemětřesení, z toho 5 tisíc v jejím hlavním městě Banda Aceh (od té doby vystoupil počet obětí v této provincii na 40 000, pozn. red.). Biskup Sinaga dodává, že katolické komunity se zachránily a nyní organizují pomoc. ?Je to však jen malý příspěvek mezi ohromnými potřebami těchto lidí? ? upřesňuje.

Představený xaveriánských misionářů v Indonésii, O. Vincenzo Baravalle, uvedl, že veškeré vánoční oslavy Indonéských křesťanů byly zrušeny a všechny ušetřené prostředky jsou určeny na pomoc obyvatelům postiženým živelnou katastrofou.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.