Svatý otec: Proces inkulturace křesťanství v Evropě trvá dodnes

30.10.2019 

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí přišlo dopoledne asi 20 tisíc lidí, aby se účastnili generální audience. Zahájilo ji čtení ze Skutků apoštolů (Sk 16,9-10), které popisuje, co předcházelo Pavlově misii u pohanů v Makedonii. Spatřil totiž ve vidění jistého člověka, který ho prosil, aby přišel do Makedonie a pomohl jejím obyvatelům. Dnešní, čtrnácté pokračování cyklu papežových katechezí nese podtitul „Křesťanská víra přichází do Evropy“. Svatý otec mimo jiné řekl:

Apoštol neváhal a vydal se do Makedonie. Byl si jist, že jej posílá Bůh, a po silnici via Egantia přišel do Filip, »římské osady« (Sk 16,12), aby tam hlásal evangelium. Pavel tam zůstal tři dny. Během jeho pobytu došlo ke třem významným událostem. 1. Evangelizace a křest Lýdie a její rodiny. 2. Uvěznění Pavla i Sily po exorcismu vykonaném u jisté služky, kterou její páni vykořisťovali. 3. Konverze a křest žalářníka a jeho rodiny. Podívejme se na tyto tři epizody z Pavlova života blíže. 

Moc evangelia ve Filipech působí především na ženy, zejména na Lýdii, obchodnici s nachovými látkami z města Thyatir, ctitelky Boha, které Pán otevřel srdce, »takže pozorně naslouchala Pavlovým řečem« (Sk 16,14). Lýdie skutečně přijímá Krista, je spolu se svojí rodinou pokřtěna a poskytne ve svém domě pohostinství těm, kdo patří Kristu, Pavlovi a Silovi. Máme zde svědectví o příchodu křesťanství do Evropy. Začal proces inkulturace, který trvá dodnes.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

V závěru generální audience zaměřil papež pozornost k politické situaci v Iráku:

Drazí bratři a sestry, myslím na milovaný Irák, kde protestní manifestace, které se konaly tento měsíc, byly příčinou mnoha zabitých a raněných. Spolu s projevy soustrasti za ztráty na životech a blízkosti pozůstalým i raněným vybízím představitele, aby naslouchali volání obyvatel, kteří se dožadují důstojného a klidného života. Všechny Iráčany povzbuzuji, aby se za podpory mezinárodního společenství vydali cestou dialogu a smíření a hledali spravedlivá řešení problémů svojí země. Modlím se, aby tento tolik zkoušený lid po mnoha letech válek a násilí dosáhl míru a stability.

Po společné recitaci modlitby Páně papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.