Amazonští malomocní se modlí za papeže

29.10.2019 

Vatikán. O. Gianni Mometti, italský misionář v brazilské Amazonii, v závěru biskupské synody předal papeži Františkovi (foto) dvojí papírové hodiny se jmény 72 malomocných, kteří se neustále modlí za Svatého otce a nabízejí Bohu své utrpení za jeho pontifikát.

Otec Mometti je o pět měsíců starší než papež a v Brazílii působí 63 let. Byl jedním z auditorů, které na synodu povolal osobně římský biskup. „Poprvé jsem s ním koncelebroval v Domu sv. Marty asi měsíc po volbě a vyprávěl jsem mu o misii mezi malomocnými, která začala v roce 1956, když ještě na Hansenovu chorobu neexistovaly účinné léky“, vypráví italský misionář, který tehdy papeže seznámil s úmyslem zorganizovat kruciátu na podporu jeho pontifikátu. Nyní se za papeže modlí více než sedmdesát malomocných z bývalých lazaretů Clonia do Prata a Marituba. Jedním z nich je Aldebard, kterému všichni přežívají Lilí. Tento stoletý muž se sice uzdravil, avšak následkem lepry oslepl a ochrnul. Před odjezdem svému faráři připomínal, aby papeži ukázal jeho fotografii a vysvětlil mu, že veškeré utrpení obětuje za jeho službu. „Když Svatý otec přebíral modlitební hodiny, usmíval se byl viditelně dojatý“, popisuje o. Gianni Mometti, který na synodě hovořil o projektu „Nový Mojžíš“, založeném před třiceti lety. Jedná se o chov sladkovodních ryb, který využívá amazonských vod, a dnes poskytuje obživu více než 2000 rodinám v oblastech Bragantina a Salgado. Začal díky finanční dotaci Italské biskupské konference jako sádky s rybím potěrem, dnes je z něj nejbezpečnější brazilské centrum pro reprodukci sladkovodních ryb, zdůrazňuje italský kněz.

„Dříve se na Brazílii pohlíželo pouze jako na prales, ale její bohatství tvoří jak prales, tak voda a biodiverzita. To jsou tři zásadní položky a spíše než o plíci by se mělo o Amazonii mluvit jako životodárném orgánu. Právě voda může zachránit svět před hladem a smrtí. Zatímco ničíme prales, aby se z něj staly pastviny, kde z jednoho hektaru vyprodukujeme 300 kg masa, v našich jezírkách můžeme vyrobit až 40 tun potravy na hektar. Měníme amazonskou vodu ve zdroj života a obživy. Amazonské vodstvo je třikrát rozlehlejší než to, co dosud bylo zničeno. Přišli jsme o zhruba 80 milionů hektarů, kdežto tyto požehnané vody, které nám Bůh dal, dosahují až dvou set milionů hektarů.“

Říká Vatikánskému rozhlasu italský misionář, o. Gianni Mometti.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.