Začalo setkání Taizé

28.12.2004 

Otevřenost k lidem jiných kultur doporučuje Jan Pavel II. mladým lidem, kteří se účastní setkání pořádané komunitou z Taizé v Lisabonu. Na tradiční ekumenické setkání na přelomu roku se sjelo 40 tisíc mladých lidí, převážně z Evropy. Vedle Svatého otce jim adresovali svá poselství také další představitelé křesťanských církví a komunit. Setkání bylo zahájeno dnes a potrvá do 2. ledna.

Křesťan se potřebuje vracet k pramenům víry, aby objevil hloubku Božího tajemství ? píše Papež v poselství mladým lidem inspirovaným spiritualitou bratří z Taizé. Vyzývá nejen k poznávání a k lásce, ale také k službě v církvi a ke svědectví ve světě. ?Lisabon, město, kde jste se shromáždili, je otevřeno světu. Také vy buďte otevřeni ke svým bratřím z jiných kultur, aby se naše planeta stávala stále bratrštější společností.? ? napsal Jan Pavel II.

K otázce náboženských kořenů se vrací ve svém poselství také moskevský pravoslavný patriarcha, Alexej II. Podotýká, že setkání Taizé je důležité v době, kdy se západní společnost stále více vzdaluje křesťanským hodnotám. ?Pamatuj, že křesťanství bylo, zůstává a bude základem evropské civilizace.? ? apeluje patriarcha Alexej II.

Ve stejném duchu píše také ekumenický konstantinopolský patriarcha, Bartoloměj I.:?Přijeli jste společně vyznat a proměnit ve skutky, že křesťanství má stále mnoho co říci světu, že ukazuje podstatu a smysl života.? A primas anglikánské církve, canterburský arcibiskup Rowan Williams doplňuje: ?Až se vrátíte do svých domovů, ať vás moc Ducha, která vše obnovuje, učiní nositele Božího pokoje uprostřed našeho neklidného světa.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.