Jak to Bůh mohl dopustit?

28.12.2004 

Tváří v tvář nepochopitelným tragédiím si klademe otázky po smyslu. Krev nevinných vyvolává myšlenky na Boha a otazníky nad jeho spravedlností i u nevěřících. U našeho mikrofonu je teolog Bruno Forte, arcibiskup z Chieti-Vasto:

?Tváří v tvář bolesti nevinných se lidský rozum dovolává Boha, který ji připustil, protože ? jak se říká ? pokud je tenhle Bůh všemohoucí, znamená to, že je zlý; pokud naopak nemůže udělat nic jiného, než tolerovat, co se děje, je neschopný a tedy není Bohem. Jenže takovéhle úvahy jsou falešné, protože podsouvají Bohu lidská měřítka, hrají se svou vlastní koncepcí Boha.

Bůh, kterého zjevil Ježíš, je docela jiný. Je to Bůh, který ? právě proto, že je láska ? se staví na stranu lidské bolesti, za lidskou křehkost, doprovází bolest člověka a volá jej aby doprovázel jeho bolest.

Z toho plynou tři věci: předně, že všichni nevinní, kteří zemřeli při této tragédii, i ve všech dalších tragédiích v dějinách světa, jsou jistě v náručí tohoto Boha, který se slitovává, je Bohem milosrdenství a nekonečné lásky, jako matka ke svému dítěti.

Za druhé: tázání lidského rozumu před pohoršením zla ve světě se musí otvírat pro hloubku tajemství. Bůh není banální odpovědí na naše otázky. V něm je skryt smysl všeho, co existuje. Tento smysl bude moci a chce nám plně odhalit až ve své slávě, kdy ho uvidíme tváří v tvář. Proto je třeba vstoupit do noci víry, svěřit tichu, Božímu mlčení, aby opatrovalo naše odpovědi.

A konečně třetí věcí je láskyplné úsilí, které přemáhá bolest a smrt. Právě v přesvědčení, že Bůh je láska i v této chvíli, se máme plně nasadit, dát k dispozici své možnosti a svědčit o solidaritě a blízkosti těm, kdo trpí, a doprovázet je na cestě k znovuzrození, které je vždy možné.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.