Polští biskupové chtějí zahájit beatifikační proces Karola a Emilie Wojtylových

11.10.2019 

Varšava. Polští biskupové během svého posledního plenárního zasedání (8.-9.10.) hovořili mimo jiné o přípravách na oslavu stého výročí narození sv. Jana Pavla II., Karola Wojtyly, které připadne na 18. květen příštího roku. V této souvislosti rozhodli o zahájení beatifikačního procesu Wojtylových rodičů a oprávnili krakovskou arcidiecézi, aby požádala Svatý stolec o schválení diecézní části řízení.

„Není nejmenších pochyb o tom, že spiritualita budoucího svatého papeže se utvářela v rodině a díky víře jeho rodičů“, poznamenal kard. Stanislaw Dziwisz, někdejší sekretář Jana Pavla II. „Rodiče polského papeže se tak mohou stát nosným příkladem pro dnešní moderní rodiny“, pokračoval a zdůraznil, že papež František při kanonizační liturgii nazval Jana Pavla II. právě patronem rodin.

Karol Wojtyla a Emilia Kaczorowska měli svatbu roku 1906 v Krakově a téhož roku se jim narodil prvorozený syn Edmund, který zemřel velice mlád (1932). O deset let později (1916) následovala druhorozená Olga, která zemřela krátce po narození. Karol junior přišel na svět roku 1920 a v útlém dětství přišel o matku (1929). Jeho ovdovělý otec pak oba syny vychovával sám a zemřel v roce 1941.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.