Biskup Zen: Láska Boží se nemíjí cílem

26.12.2004 

?Láska Boží se nemíjí cílem, je na nás, abychom ji uvítali, otevřeli jí své srdce, k obrácení stačí udělat jen první krok? vybízí biskup Hong Kongu mons Josef Zen ve svém vánočním poselství. ?Bůh se rozdhodl přijít mezi nás jako bratr, přítel, společník na cestě. Jeho jméno je Emmanuel, ?Bůh s námi?, připomíná biskup. ?Dokonce ani na konci svého pozemského putování nás nechtěl opustit a vymyslel úchvatný způsob, jak by zůstával s námi, tímže se skryl do svátosti eucharistie. O těchto svátcích Narození Páně se tedy dejme obejmout ?přehnanou? Boží láskou. Nato pak mons Zen vybízí své věřící, aby viděli Ježíše v každé osobě, tímže budou napodobovat příklad milosrdného samaritána. Tento Ježíš přítomný v nás musí být zvláštním způsobem příkladem pro pastýře, otce a vedoucí představitele ve společnosti.

Od kněží biskup Hong Kongu žádá, aby se zasvětili ?stádci? a byli ochotni obětovat se při jeho obraně, a věnovat mu síly i čas. Otcům a matkám rodin klade na srdce,, že ? jejich přitomnost a ochota být s dětmi a hovořit s nimi je důlěžitější než jakýkoliv dárek, který jim mohou přinést?.

Vůdčí osobnosti společnosti mají být ?služebníky lidu?; být blízko lidem se nesmí stát pouhou taktikou, nýbrž upřímným návykem a základem činnosti všech politiků by měl být ?blahobyt? prostých občanů. Mons Zen nijak nezastírá obtížné vztahy místní vlády s komunistickou vládou v Pekingu ani hospodářké postihy a dotýká se konkrétních posledních problémů. Své poselství končí: ?Nesmíme malomyslnět ani si zoufat. Boží láska se nemine cílem. Záleží na nás, abychom jí otevřeli svá srdce a přivítali ji?.

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.