Kardinál Etchegaray: Čína z perspektivy žáby ve studni

23.12.2004 

?Čínu můžete poznat jedině, když ji milujete. A to je můj případ.? Tak shrnuje kardinál Roger Etchegaray svou zkušenost ze čtyř návštěv Číny. Shrnuje ji v knize, která v těchto dnech vyšla ve Francii s titulem: ?Za křesťany v Číně, z perspektivy žába ve studni.? Kardinál Etchegaray pro nás řekl:

?Především v nadpisu neříkám ?křesťané?, ale ?za křesťany?, protože v Číně je všechno v pohybu, na cestě ? abychom použili výraz, který se tam používá, je to cesta ke křesťanství. Podtitulek ?z perspektivy žáby ve studni? může probouzet zvědavost. Užil jsem ho, protože navazuje na čínské přísloví: ?Pro žábu ve studni nebe není velké.? Přirovnal jsem se k téhle žábě, protože čtyři návštěvy za mimořádných podmínek není mnoho ? a v každém případě toto přísloví vyzývá k pokoře... Ale pro křesťany je i tak nebe větší, než si představujeme, protože nebe znamená Bůh. Nebe znamená Spásu...?

Abychom se vrátili ke křesťanům v Číně. Ve své knize říkáte, že existuje jediná církev...

?Nejsou to dvě církve. Přestože režim uznává jenom tzv. vlasteneckou církev, zatímco druhá část církevního společenství je skrytá, jakoby neexistovala. Nicméně mezi oběma katolickými církvemi dnes existují kontakty. Nicméně nejprve je nutné zbavit se pohrdlivého pohledu, vyjít z rozdělení a dospět ke společenství jediné církve. Mnohé je ještě před námi. Ale chtěl bych zdůraznit, že Papeži na tom velmi záleží,obnovit jednotu katolické církve v Číně. Spíš než soudit a posuzovat, je třeba navzájem si pomáhat, aby jedni i druzí dokázali žít společně před Boží tváří. Cesta však bude ještě dlouhá.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.