Italský biskup: Oběti nucené prostituce jsou bankomatem kriminálních živlů

24.8.2019 

Itálie. „Nemohu mlčet,“ píše biskup kalábrijské diecéze Cassano all´Ionio. Ve zvláštním listu k občanským představitelům volá po systematickém boji proti nucené prostituci a vybízí k pomoci zotročeným ženám v Sibarské nížině. Je jich stále více a většina z nich pochází z Východu, dosvědčuje italský biskup.

Mlčení by znamenalo spoluvinu, říká biskup Francesco Savino v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas. V listu adresovaném všem významným exponentům veřejného života v regionu upozorňuje na dvojí zneužívání, kterému jsou vystaveny ženy nucené k prostituci, a burcuje k boji proti dalším ilegálním aktivitám od práce na černo a lichvy až po obchod s narkotiky a jiné domény mafiózních skupin.

„Na státní silnici 106 a v Sibarské nížině je stále vyšší koncentrace žen a dívek, z nichž některé jsou velmi mladé, které se nabízejí k sexuálním službám. Tyto ženy - převážně jde o cizinky - jsou obětí dvojího zneužívání… V naší oblasti většina z nich pochází z Východu. Jako pastýř již nemohu mlčet: další mlčení by znamenalo spoluvinu. Musím také uvést, že v mnoha otázkách včetně prostituce a obchodu s lidmi tu skutečně panuje omerta. A vzhledem k tomu, že korupce a ilegálnost jsou v naší oblasti propojeny, sledování stop obchodu s lidmi je dle mého názoru důležitým klíčem k pochopení provázanosti kriminálních organizací a prostituce.“

Biskup Savino ve svém listu připomíná slova papeže Františka z promluvy k mladým v koleji Maria Mater Ecclesiae, kde označil obchod s lidmi za zločin proti lidskosti. Tyto zločiny jsou výrazem antropologické katastrofy, dodává kalábrijský biskup, a cituje přesný postřeh Benedikta XVI.: kde mizí Bůh, jsme ochotni přistoupit na cokoliv. V této logice je přebujelá prostituce výrazem zvrácenosti zakořeněné v procesu stále většího zvěcňování a používání druhého člověka. Jihoitalský biskup v listu oslovuje také zneužívané ženy a nabízí jim pomocnou ruku:

„My, jako církev, jsme schopni podat pomocnou ruku v procesu doprovázení, emancipace a osvobození z otroctví. Otevřeli jsme zvláštní centrum, dům, sloužící jako útočiště pro ženy, které se chtějí vymanit z násilnické nadvlády organizovaného zločinu. Kromě toho plánujeme projekt na podporu procesu emancipace. Tyto ženy totiž nejsou svobodné, fungují jako bancomat kriminálních živlů.“

Atmosféra nasáklá strachem, kde si ´Ndragheta a další zločinné organizace podřizují politické instituce, vytvořila v lidech postoj rezignace a fatalismu, dodává jihoitalsksý biskup. Cestu, jak z něho vyváznout, vidí v procesu konverze a změny. Je zapotřebí evangelizace, která se stane kulturou, která pronikne do mentality, říká biskup Francesco Savino.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.