Moudrost srdce spočívá v propojení postojů Marie a Marty

21.7.2019 

Vatikán. Příběh o Ježíšově návštěvě v domě Marie a Marty říká každému z nás: “Nenech se převálcovat tím, co musíš dělat, ale nejprve poslouchej Pánův hlas, abys dobře vykonával úkoly, které ti život přidělil.” Když totiž přichází Pán navštívit náš život a my ho začínáme poslouchat, rozplývají se mračna, pochybnosti mizí a přenechávají místo pravdě, strachy ustupují pokoji a nejrůznější životní situace se usazují na správné místo. Když Pán přichází, urovnává vždycky věci také v nás – zdůraznil papež František v promluvě před modlitbou Anděl Páně.

Napomenutí Martě, která “se znepokojuje pro mnoho věcí”, nechce odsuzovat služebný postoj, nýbrž shon, s nímž ho někdy prožíváme, dodal František.

Dnešní evangelium nám tedy připomíná, že moudrost srdce spočívá právě ve schopnosti skloubit tyto dva prvky: kontemplaci a akci. Marta a Marie nám ukazují cestu. Pokud chceme vychutnávat život s radostí, musíme slučovat tyto dva postoje: na jedné straně “setrvávat” u Ježíšových nohou, abychom mu naslouchali, když odhaluje tajemství věcí, na druhé straně máme být starostliví a připravení uhostit Ho, když prochází kolem a klepe na naše dveře s tváří přítele, který potřebuje okamžik spočinutí a bratrství.

Plné znění promluvy najdete ZDE

Předtím než papež pozdravil poutníky z různých koutů světa, vrátil se ještě ke včerejšímu výročí:

“Drazí bratři a sestry, uplynulo 50 let – a zdá se jakoby to bylo včera – od chvíle, kdy člověk vkročil na měsíc a uskutečil tak svůj úžasný sen. Kéž vzpomínka na tento velký krok lidstva zažehne touhu po tom, abychom společně postupovali k cílům ještě větším: k větší důstojnosti pro slabé, větší spravedlnosti mezi národy a větší budoucnosti pro náš společný dům.”

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.