Arcibiskup Ševčuk: Papež si přeje rozkvět řeckokatolické církve

8.7.2019 

Vatikán. Bylo to setkání od srdce k srdci, setkání milosti, které ustavuje novou metodologii vztahů s východními katolickými církvemi, založenou na společném naslouchání a reflexi, řekl arcibiskup Svjatoslav Ševčuk při dnešní tiskové konferenci k dvoudennímu setkání nejvyšších představitelů ukrajinské řeckokatolické církve s papežem Františkem. Summitu, probíhajícího z Františkova podnětu ve dnech 5. a 6. července, se kromě arcibiskupa většího zúčastnilo osm řeckokatolických metropolitů, čtyři z Ukrajiny a čtyři z diaspory (Polsko, Kanada, USA, Brazílie) a členové stálého synodu.

„Možnost být vyslechnuti nás velmi povzbudila,“ řekl arcibiskup Ševčuk. Poukázal zejména na velký eklesiální význam setkání, které vnímá jako počátek nové dynamiky vztahů mezi Petrovým nástupcem a východními katolickými církvemi. Po nedávných papežových výrocích o uniatismu, jako již přežité metodě, se dostalo řeckokatolíkům ujištění, že Františkovi na rozvoji a rozkvětu těchto církví záleží. Na dotaz, proč Vatikán neuznal ukrajinskou církev za patriarchát, ačkoli je největší z katolických východních církví, arcibiskup Ševčuk uvedl, že pravoslavná církev musí pochopit, že dynamický rozvoj řeckokatolické církve nepředstavuje ohrožení.  Přestože se Svatý otec měl účastnit pouze prvního půldne rozhovorů, debata jej zaujala natolik, že strávil s řeckokatolickými biskupy celé dva dny.

Debata probíhala do značné míry v kontextu současného válečného konfliktu na východní Ukrajině. Vedle desetitisíců mrtvých a zraněných, nabývá humanitární krize v posledních týdnech také rozměrů ekologické katastrofy. Zaplavované doly v Donbasu totiž kontaminovaly vodu a hrozí, že 4 miliony lidí budou připraveny o přístup k pitné vodě. Papež přislíbil řeckokatolickým biskupům podporu v další humanitární pomoci. Zajímal se zejména o děti žijící ve válečné oblasti a ohrožované minami a dalšími explozívními materiály, jejichž koncentrace je z největších na světě. Arcibiskup Ševčuk v tomto kontextu připomněl, že jeho církev má v oblasti konfliktu 11 farností, jejichž kněží každý den riskují život, aby zůstali znamením naděje pro sužované obyvatelstvo. V návaznosti na dohodu o spolupráci s Ruskem, podepsanou během návštěvy prezidenta Putina s vatikánskou pediatrií Bambino Gesú, se hovořilo také o možnosti analogické smlouvy, která by podpořila zejména terapie pro dětské oběti válečného konfliktu.

Novináře na tiskové konferenci zajímal také fakt, že zvláštní souběh okolností přivedl ukrajinské biskupy do Vatikánu den po Putinově návštěvě. Arcibiskup Ševčuk ujistil, že Putinův stín se nad setkáním nevznášel. Upozornil také na to, že jejich návštěva byla ohlášena dříve než příjezd ruského prezidenta, a s uspokojením konstatoval, že zmíněné pořadí umožnilo podat protilátky na ruskou propagandu. Vnímali jsme, že papež byl naším mluvčím, dodal arcibiskup Ševčuk.

Když přijel Jan Pavel II. na Ukrajinu, lidé pochopili, že komunismus opravdu skončil a už se nevrátí. Podobný význam by mohla mít také nyní návštěva papeže Františka. Mohla by zakončit válku. Doufají v to všichni, nejen katolíci, a ví o tom také Putin, na kterém nejvíc záleží, řekl arcibiskup Ševčuk na dotaz po případné papežské cestě na Ukrajinu. Hned na začátku setkání jsme Svatého otce pozvali a když jsem pozvání při loučení zopakoval, slíbil, že se nad tím vážně zamyslí, uvedl arcibiskup Ševčuk.

Rozsah diskutovaných témat byl velmi široký, hovořilo se také o ekumenismu a roli řeckokatolíků nebo o problémech spojených s masovou migrací. Podle oficiálních statistik odchází každoročně z Ukrajiny milion občanů. „Přichází k vám výkvět našeho národa, jednejte s nimi dobře,“ apeloval arcibiskup Ševčuk na země, v nichž se ukrajinští migranti usídlují.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.