Kněžství v teologii Josepha Ratzingera – téma příštího setkání žáků emeritního papeže

3.7.2019 

Vatikán. Tradiční setkání kruhu studentů Josepha Ratzingera (Ratzinger Schuelerkreis) se letos sejde na konci září (27. a 28. 9.) a jeho tématem bude kněžství. Novinkou dvoudenního semináře bude jedno veřejné zasedání na téma současných výzev duchovenského stavu. Úvodní pozdrav na něm přednese kardinál Kurt Koch, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, který se na organizaci setkání podílí.

„Kněžství v teologii Josepha Ratzingera ve světle současné situace,“ tak zní plný titul semináře, jako obvykle zvolený osobně papežem Benediktem. Kardinál Ratzinger se setkával se svými bývalými žáky každoročně více než 30 let, pokaždé nad určeným tématem. Po rezignaci na papežskou službu se těchto seminářů neúčastní, ačkoli se nadále setkává s některými členy „Schuelerkreis“. Vedle přímých Ratzingerových studentů se pravidelných seminářů stále častěji účastní znalci jeho teologie.

Všeobecné i služebné kněžství, proč církev potřebuje kněžství, celibát pro Boží království, podmínky svěcení – to jsou jen některá z témat letošního setkání. Uzavřenou diskusi Ratzingerových žáků bude moderovat otec Vincent Twomey z kongregace verbistů a cisterciácký opat Maximilian Heim, který patří mezi členy „Nového kruhu žáků“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.