Dokument o neporušitelnosti svátostného zpovědního tajemství

1.7.2019 

Vatikán. Apoštolská penitenciárie vydala nótu o významu vnitřního oboru svědomí (forum internum) a svátostného zpovědního tajemství. Představitel zmíněného vatikánského úřadu, kardinál Mauro Piacenza, představil důvody vydání tohoto dokumentu, k jehož publikaci dal přímý pokyn Svatý otec.

„V nynější silně medializované společnost – uvádí kardinál Piacenza – totiž technologickému rozvoji a užívání komunikačních prostředků neodpovídá podobné úsilí o hledání pravdy, nýbrž spíše patologická tendence nechat kolovat zprávy, jež jsou bez ohledu na jejich pravdivost či nepravdivost podle různých zájmů zveličovány nebo minimalizovány. Všechno se dnes vystavuje, všechno se musí dávat na známost. Poněvadž je veřejné mínění považováno za poslední instanci, jsou příliš často zveřejňovány informace všeho druhu, týkající se také soukromé a důvěrné sféry, což nevyhnutelně vede nebo více či méně podporuje ledabylé úsudky, neoprávněně a neodčinitelně poškozující dobrou pověst druhých. Tento postoj se vyskytuje také v církvi, jejíž právní řád by prý měl být ve jménu domnělé korektnosti a transparentnosti přizpůsoben zákonům států, v nichž církev působí.

V tomto kontextu – konstatuje dále kardinál Piacenza – a v důsledku toho, co v březnu t.r. řekl na toto téma papež František, Apoštolská penitenciárie považuje za nezbytné připomenout především absolutní neporušitelnost svátostného zpovědního tajemství, které se zakládá na božském právu a nepřipouští žádnou výjimku. Zpovědník konající in persona Christi capitis se dozvídá o hříších kajícníka „ne jako člověk, ale jako Bůh“, jak říká sv. Tomáš Akvinský. Z tohoto důvodu je povolán tajit obsah zpovědi nikoli z jakési „oddanosti“ kajícníkovi, nýbrž zejména z úcty k posvátnosti této svátosti. V této souvislosti je třeba zdůraznit nesrovnatelnost zpovědního a různých profesních tajemství (lékařů, právníků apod.). Státní legislativa nemůže rozvazovat svátostné zpovědní tajemství, jak to někdy činí v případě profesních tajemství. Svátostné zpovědní tajemství totiž není závazek uložený zvnějšku, nýbrž vnitřní požadavek svátosti samotné, a nemůže být tudíž rozvázáno ani samotným kajícníkem,“ připomíná představený tribunálu Apoštolské penitenciárie, kardinál Mauro Piacenza, jehož podpis z 29. června nese dnes zveřejněná nóta o významu vnitřního oboru svědomí (forum internum) a svátostného zpovědního tajemství.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.