Papež: Biskup, který se nemodlí, je žoldák

24.6.2019 

Vatikán/Chile. V sobotu odpoledne (22.6.) Petrův nástupce vysvětil pomocného biskupa Santiago de Chile, mons. Alberta Riccarda Lorenzelliho, SDB. Tento 66letý argentinský salesián působil v Římě jako kaplan bezpečnostních složek městského státu Vatikán.

Papež František během obřadů biskupského svěcení ve Svatopetrské bazilice pronesl homilii, v níž se jako obvykle držel homiletického vzoru z liturgické knihy Římského pontifikálu a místy jej komentoval. Připomněl novému chilskému biskupovi, aby „nikdy nezapomínal na svoje kořeny, svoji maminku a příbuzné“. Zdůraznil pak, že „první biskupovou prací je modlitba, jak řekl svatý Petr v den, kdy byli ustanoveni první jáhni: »My se chceme věnovat modlitbě a službě slova« (Sk 6,4). Biskup, který se nemodlí – dodal František – je žoldák.“ Petrův nástupce se pozastavil také u „blízkosti“, jakožto charakteristiky pastýře, který je věrným strážcem a rozdavatelem Kristových tajemství, a zdůraznil, že biskup má „být blízký Božímu lidu a znát Boží lid, ze kterého byl vybrán. Zvláštním způsobem pak má být nablízku kněžím a jáhnům“.

Mons. Lorenzelli byl letos 22. května jmenován pomocným biskupem v hlavním městě Chile, kde v letech 2012-2018 působil jako kancléř tamější katolické univerzity.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.