Začalo Fórum mládeže, pokračování vatikánské synody o mladých

19.6.2019 

Řím. Na loňskou biskupskou synodu o mladých lidech, jejich víře a rozlišování povolání navazuje Fórum mládeže, které rovněž díky práci a snaze mladých lidí začalo dnes poblíž Říma. Setkání, které vyvrcholí sobotní papežskou audiencí, organizuje Úřad pro rodinu, laiky a život.

Fórum mládeže bylo již tradičně zavedeným a osvědčeným nástrojem k setkávání a konfrontaci mladých lidí bezprostředně před konáním Světových dní mládeže. Nyní se poněkud mění jeho načasování i účel, jak ostatně plyne již z titulu třídenního kongresu: „Mladí v akci v synodální církvi“. Na Fórum přijelo 246 delegátů ze 109 zemí a 37 církevních hnutí a komunit, ve věku 18 až 29 let. Nechybějí ani dva zástupci z České republiky a o. Jan Balík, poradce Úřadu pro rodinu, laiky a život. Pozvání přijalo také 18 mladých lidí, kteří se jako auditoři účastnili podzimní biskupské synody, a 15 odpovědných za mládežnickou pastoraci v různých zemích.

Program Fóra, který lze zvnějšku sledovat prostřednictvím sociálních sítí, je poměrně intenzivní. Zahájili jej kard. Kevin Farrell, prefekt organizujícího Úřadu, a kard. Lorenzo Baldisseri, generální sekretář biskupské synody, kteří dnes zhodnotili poslední biskupské shromáždění a jeho vliv na místní církve. Ve čtvrtek 20. června se bude hovořit o posynodální exhortaci Christus Vivit, zatímco v pátek přijde řada na mladé lidi, kteří přednesou příspěvky o konkrétním přínosu v církvích svých domovských zemí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.