Bylo zveřejněno Instrumentum laboris k panamazonské synodě

17.6.2019 

Vatikán. Generální sekretář biskupské synody, kard. Lorenzo Baldisseri, jeho zástupce mons. Fabio Fabene a o. Humberto Miguel Yáñez, SI, profesor morální teologie na římské Gregoriánské univerzitě, dnes v tiskovém středisku Svatého stolce představili dokument, který bude podkladem biskupské synody o Amazonii, svolané do Vatikánu na dny 6. až 27. října pod titulem: „Amazonie, nové cesty pro církev a integrální ekologii“.

Takzvané Instrumentum laboris, jehož originálním jazykem je španělština, se člení do tří hlavních tematických okruhů. První, nazvaný „Hlas Amazonie“, popisuje územní realitu a její národy. Druhá kapitola („Integrální ekologie“) se věnuje bolestným stránkám dnešní Amazonie, počínaje těžebním průmyslem, přes násilí, obchodování s drogami a lidmi po mravní problém politické zkorumpovanosti. Všímá si také situace domorodých etnik, která zvolila dobrovolnou izolaci. Podle specializovaných církevních institucí žije na amazonském území (tedy na necelých osmi milionech kilometrů čtverečních) asi 110 až 130 takovýchto národů, které udržují pouze sporadické kontakty s okolním světem. Jiným význačným jevem je interní migrace a urbanizace v Amazonii, kde dnes 70-80 procent obyvatel sídlí ve městech.

V třetí kapitole („Výzvy a naděje prorocké církve v Amazonii“) se diskutuje o religiozitě amazonských národů a katolické pastoraci, která musí od převážně misijní přejít k domorodé. Za tímto účelem pracovní dokument biskupské synody zvažuje možnost kněžského svěcení starých, respektovaných a přednostně domorodých ženatých mužů, kteří by svým komunitám zajišťovali přístup ke svátostem. Kromě kulturní rozrůzněnosti je totiž vzdálenost největším amazonským problémem, který nelze vyřešit technologickými prostředky. Podkladový dokument pro panamazonskou synodu požaduje rovněž oficiální uznání církevní služby žen, a to zejména v teologii, katechezi, liturgii a výuce víry i politiky, a navrhuje podporu alternativních, interkongregačních a interinstitucionálních forem zasvěceného života. V závěru se zamýšlí nad prorockou rolí církve v Amazonii, která se nevyhnutelně střetává s tamními mocenskými zájmy a při obraně lidských práv se vydává cestou kříže a mučednictví. Počet amazonských mučedníků je alarmující – pouze v Brazílii zemřelo v letech 2003 – 2017 více než tisíc domorodců (1119), kteří hájili svá území. Církev má pamatovat na tyto mučedníky, jmenovitě na některé vůdčí postavy, jako byla sestra Dorothy Stangová, připomíná dnes zveřejněné Instrumentum laboris k synodě o Amazonii.

 

 

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.