Petrův nástupce účastníkům sympozia ke 100. výročí vzniku Italské lidové strany

15.6.2019 

Vatikán. Římský biskup zaslal list účastníkům mezinárodního sympozia ke 100. výročí zakládajícího manifestu Italské lidové strany, tzv. „Apelu ke všem svobodným a silným lidem“. Sympozium se konalo v Caltagirone, rodišti Božího služebníka Luigiho Sturza (1871-1959), kněze, zakladatele první křesťansko-demokratické strany, významné postavy italského katolicismu, který byl v letech 1924-1946  nucen jako odpůrce Mussoliniho žít v exilu ve Velké Británii a USA.

„Luigi Sturzo – čteme v papežském listě – byl dříve než státník, politik, sociolog a literát poslušný kněz církve, Boží muž, který houževnatě hájil a vtěloval učení evangelia ve svojí rodné Sicílii a ve vyhnanství v Anglii, Spojených státech amerických a na sklonku svého života v Římě. Ve své duchovní závěti, sepsané rok před svojí smrtí (7. října 1958) napsal: »Těm, kdo mne kritizovali za moji politickou činnost, lásku ke svobodě a přilnutí k demokracii musím říci, že jsem k tomuto způsobu života plném zápasů a soužení nepřišel ze svojí vlastní vůle, ani v touze po pozemských cílech či kvůli lidskému uspokojení: byl jsem k tomu doveden událostmi.« A na jiném místě pokračoval: »Uznávám, že jsem s obtížemi uchoval kněžský život nedotčený lidskými vášněmi, a Bůh ví, jak hořké byly moje zkušenosti během 60 let tohoto života; nabídl jsem jej však Bohu, všechno věnoval Jeho slávě a ve všem jsem usiloval o službu pravdě«.“

Papež František dále napsal, že pro zakladatele Italské lidové strany „byla mravní dimenze veřejného života spjata s náboženským pojímáním života, odkud plyne smysl pro morální odpovědnost a sociální solidaritu. Láska je podle něho pravá sociální vazba a inspirace veškeré činnnosti. Luigi Sturzo se velice originálním způsobem pokusil v politice realizovat křesťanskou »ortopraxi«, založenou na správném vztahu mezi etikou a teologálním životem, mezi duchovní a sociální dimenzí,“ píše papež účastníkům mezinárodního sympozia o zakládajícím manifestu první křesťansko-demokratické strany.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.