Římský biskup se vypraví do kraje sv. Kamily Battisty Varano

14.6.2019 

Vatikán. Tuto neděli Petrův nástupce zavítá do arcidiecéze Camerino – San Severino Marche ve středoitalském kraji Marche, kterou v létě před třemi lety postihlo ničivé zemětřesení. Navštíví rodiny, které dosud obývají provizorní buňky, v katedrále sedmitisícového městečka Camerino pozdraví starosty okolních obcí a poté bude na tamním náměstí sloužit mši svatou. Jednodenní návštěvu zakončí polední modlitba Anděl Páně.

Římský biskup zamýšlí upozornit na velice pomalou obnovu kraje po zemětřesení – alespoň v to doufají místní obyvatelé, vysvětluje ředitel diecézní Charity, o. Luigi Verolini:

„Tři roky po zemětřesení tu je stále veliké množství problémů. Měli jsme 381 kostelů – doposud je zakázán vstup do 345. Papež navštíví lokalitu, kde v obytných buňkách žije asi 200 rodin, a takových míst je po diecézi více. Všechny tyto rodiny, které čítají i šest až osm osob, prošly velkým trápením – ihned po zemětřesení dostaly provizorní ubytování u Jaderského moře a denně vozily do Camerina půldruhé hodiny děti do školy a dojížděly za prací. Nynější domečky jsou tedy vcelku vítaným řešením, ale ti lidé doufají, že přechodným. Víme ovšem, že obnova bude trvat řadu let. Historické jádro Camerina je stále nepřístupné a dosud se v něm nepracuje. Ti šťatnější se tak dostanou do zrekonstruovaného původního bydliště za pět až deset let, ale ti méně šťastní budou čekat ještě déle...“

Není divu, že tento stav vede k rezignaci, zejména u starých lidí, podotýká italský kněz, který od papeže očekává útěchu a povzbuzení. Dodejme, že diecézí Camerino kráčely františkánské dějiny. Ubíral se tudy bratr František s bratrem Egidiem, později zde začalo hnutí minoritské observance, mezi jehož představiteli zmiňme bl. Paoluccia z Foligna a bl. Pietra z Mogliana. Druhý jmenovaný je pohřben v camerinské katedrále spolu s bl. Janem z Parmy, generálním ministrem minoritů a předchůdcem sv. Bonaventury. Také zrod kapucínů se váže k diecézi Camerino, zejména díky podpoře, které se jim dostalo od vévodkyně Cateriny Cybo, manželky Giovanniho Marii Varana a neteři papeže Inocence VIII.

Mezi všemi zmíněnými nicméně vyniká mystička sv. Kamila Battista da Varano (Varaniová), která nepřestala věřit v církev ani poté, co sama na sobě prožila nejhorší zneužití papežské moci. Cesare Borgia, syn papeže Alexandra VI., roku 1502 z politických důvodů brutálně zavraždil jejího otce a tři bratry. Kamila utvářená moudrostí kříže se k těmto událostem nikdy nevyslovila a vedla komunitu klarisek v Camerinu až do své smrti v roce 1524. Zanechala po sobě řadu mystických spisů, které inspirovaly další světce, mj. sv. Filipa Neriho a kard. Johna Henryho Newmana, jehož kanonizaci nedávno ohlásil papež František.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.