Papež František pociťuje obavy o zachování míru v Evropě

6.6.2019 

Vatikán. Papež František přijal vedení Komise evropských biskupských konferencí (COMECE), v čele s jejím předsedou, lucemburským arcibiskupem Jeanem-Claudem Hollerichem. Audince se účastnil také královéhradecký biskup Jan Vokál, který je jedním z místopředsedů komise.

Papež František má Evropu rád a pociťuje obavy o zachování míru. Spatřuje totiž jisté paralely mezi dnešní situací a vývojem ve 30. letech minulého století, říká v rozhovoru pro náš rozhlas arcibiskup Hollerich. Jako protilék na tyto negativní tendence akcentuje politiku zaměřenou na reálný život běžných lidí a varuje před politickým používáním strachu, dodává předseda COMECE. Jak tedy přinášet evangelium do života dnešní Evropy?

“S velkou pokorou, to je první věc. My jako církev máme někdy stejný problém jako politici, jsme někdy příliš vzdálení lidem, jejich každodenním starostem. Musíme být daleko pokornější a daleko bližší člověku. Jsou tu však určitá hnutí obnovy, která jsou vynikající. Spojíme-li jejich činnost s tím, co papež zdůrazňuje, tedy s péčí o chudé, věřím, že se dočkáme obrody Evropy.” – Říká arcibiskup Jean-Claude Hollerich.

Královéhradecký biskup Jan Vokál poukázal na papežův postoj pokorného naslouchání. “Být v blízkosti Petrova nástupce je pro mne osobně vždy duchovním cvičením,” přiznal pro mikrofony Vatikánského rozhlasu. S Františkem mluvil o přípravách eucharistického kongresu, který se bude konat v září příštího roku v Budapešti.

“Zmínil jsem jednu věc, která mi leží na srdci: Jsem členem komise pro přípravu Mezinárodních eucharistických kongresů. Příští se bude konat v Budapešti, v září roku 2020, což je takové srdce Evropy, podobně jako Česká republika. Proto nám velmi záleží na tom – a to jsem zmínil před Svatým otcem – aby tato skutečnost byla dobře prožita všemi křesťany v Evropě, východu, středu a západu. Abychom ukázali, že nás spojuje jedna víra v Krista, v eucharistii, ale abychom zároveň v jednotě byli otevřeni celému světu.”

Rozhovor papeže Františka s vedením Komise evropských biskupských konferencí se dotkl celé řady aktuálních témat, mimo jiné nadcházející synody pro Amazonii. Papež při té příležitosti zdůraznil, že jeho hlavním tematem nebudou změny v církevních předpisem, nýbrž především integrální ekologie člověka, jejíž rozvoj je zásadní pro budoucnost celého lidstva, uvedl mons. Hollerich.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.