Daňové otázky v centru dalšího kola jednání izraelsko-vatikánské komise

16.12.2004 

V Jeruzalémě bylo zahájeno další kolo jednání smíšené izraelsko-vatikánské komise na téma právního statutu, vlastnictví a daní katolických institucí ve Svaté Zemi. Rozhovory se opírají o základní smlouvu mezi Svatým Stolcem a Izraelem, podepsanou roku 1993. Podrobnosti telefonuje korespondent polské sekce našeho rozhlasu, P. Ryszard Montusiewicz:

?Jednání o právnických a daňových otázkách byla obnovena v srpnu letošního roku, po více než roční přestávce. Svatý Stolec ve shodě s normami mezinárodního práva usiluje o to, aby církevní instituce, jako jsou nemocnice nebo školy, byly osvobozeny od daní. Izrael se oproti tomu staví za kompromisní řešení: daňový dluh chce vyřešit symbolickou sumou a pro budoucnost chce připravit nové právní řešení. Obě strany vyjadřují mírný optimismus, co do postupu jednání, a věří, že k dohodě definitivně dojde v lednu.

Zvláštním problémem vatikánsko-izraelských jednání, je otázka Večeřadla. Františkánská kustodie Svaté Země usiluje získat majetková práva na toto svaté místo. V polovině 16. století odtud vytlačili františkány muslimové, kteří si tam postavili mešitu. Od roku 1948 správu Večeřadla převzal Izraelský stát. Podle izraelské strany si otázka Večeřadla vyžádá další jednání.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.