Římský biskup přijal bulharskou a severomakedonskou delegaci

24.5.2019 

Vatikán. Papež František dnes dopoledne poděkoval bulharské delegaci, která jej navštívila u příležitosti svátku sv. Cyrila a Metoděje, za vřelé přijetí během poslední apoštolské cesty. Zároveň vyjádřil poděkování hostitelům ze Severní Makedonie, oznámil vatikánský tiskový mluvčí Alessandro Gisotti.

Bulharskou delegaci vedla předsedkyně Národního shromáždění, tedy bulharského jednokomorového parlamentu, paní Cveta Karajančeva (foto). Papež při setkání s ní popsal, nakolik jej oslovili nejstarší obyvatelé této země, a ocenil úctu, jakou jim tamní společnost prokazuje. Poznamenal, že je to znamením tradice, která – řečeno slovy Gustava Mahlera –„neuchovává popel, nýbrž střeží oheň“. Římský biskup s dojetím vzpomenul na první svaté přijímání 245 dětí v bulharském městě Rakovski. Nakonec srdečně pozdravil jednoho z členů delegace, metropolitu Antonína, a projevil veliké uznání bulharskému pravoslavnému patriarchovi Neofitovi, jehož nazval „pokorným a hlubokým mužem víry“.

Severomakedonské delegaci, vedené předsedou parlamentu Talatem Xhaferim, papež poděkoval za vstřícnost tamních úřadů i celého národa při organizaci cesty. Připomenul zejména mši svatou ve Skopje a návštěvu tamního památníku Matky Terezy. Prohlásil, že se jej silně dotklo setkání s makedonskou mládeží různého vyznání, které bylo významnou známkou bratrství. Váš národ, uzavřel papež, je historicky vstupní branou křesťanství do Evropy, a to je důležité.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.