Papež k velvyslanců: Pozornost k nejzranitelnějším má jméno. Bratrství!

23.5.2019 

Vatikán. „Naléhavá potřeba pozornosti k nejchudším z našich občanů je zřejmou povinností,“ řekl papež při audienci pro skupinu nových velvyslanců, kteří předali ve Vatikánu své pověřovací listiny. Nesourodou skupinu vytvořili diplomaté z Thajska, Norska, Nového Zélandu, Sierra Leone, Guineje, Guineje-Bissau, Lucemburska, Mozambiku a Etiopie. František v úvodu velvyslance ujistil o svých modlitbách za ně samotné i za jejich národy, aby pak obrátil pozornost „k svrchované povinnosti, kterou – jak řekl – společně neseme v ochraně nejzranitelnějších z našich bratří a sester“.

„Naléhavá potřeba pozornosti k nejchudším z našich občanů je zřejmou povinností, která nachází výmluvný výraz tehdy, když se v úctě k legitimní různorodosti spojujeme v podpoře jejich integrálního lidského rozvoje. Tato jednota má konkrétní jméno: bratrství!“

Papež dále zdůraznil, že společné úsilí o rovné a pokojné soužití nemá být vnímáno jako pouhá sociálně-politická strategie, nýbrž má sloužit za příklad hlubší roviny solidarity.

„Toto bratrství rozpoznáváme rovněž v univerzální touze po bratrství mezi lidmi, společnostmi a národy, třebaže je nikdy nemůžeme považovat za jednou pro vždy zajištěné. Mezi největší hrozby harmonického soužití patří násilí a ozbrojené konflikty. Bolestná lekce rozdělení a nenávisti nás nicméně učí také to, že mír je vždy možný. Řešení konfliktů a smíření jsou pozitivním znamením jednoty, která je silnější než roztržka, a bratrství, jež je mocnější než nenávist.“

František ocenil současné úsilí mezinárodní komunity o překonání ozbrojených konfliktů a hledání mírových řešení. „Dialog, soucit a šíření kultury tolerance, přijetí druhého a soužití lidských bytostí, by vskutku značně přispělo k umenšení mnoha ekonomických, sociálních, politických a ekologických problémů, které sužují velkou část lidstva,“ dodal Petrův nástupce, předtím než ujistil velvyslance o připravenosti vatikánských úřadů ke spolupráci s jejich misí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.