Sri Lanka měsíc po útocích: Víra je silnější než strach

21.5.2019 

Colombo. Uplynul právě měsíc od útoků, které otřásly katolickou komunitou na Sri Lance. Lidé se začínají vracet do kostelů a silou modlitby bojují se strachem z nových atentátů – referuje z Kolomba korespondent Vatikánského rozhlasu Amedeo Lomonaco.

Křesťané na Sri Lance jsou stále hluboce otřeseni útoky, které 21. dubna letošního roku připravily o život více než 250 lidí. V hlavním městě Kolombu střeží policie vstupy do kostelů a dalších potenciálních cílů sebevražedných útočníků. Uplynul přesně měsíc od útoků, k nimž se přihlásil tzv. Islámský stát, a věřící se účastní bohoslužeb na úmysl obětí těchto tragických událostí. Spolu s nadací „Pomoc trpící církvi“ se vatikánský novinář zúčastnil jedné ze mší. Na bohoslužbě se sešlo mnoho mladých, víra – jak říkají – je silnější než strach.

S velkým dojetím ukazuje kněz na konci bohoslužby malou sošku Dítěte Ježíše. Byla jen necelé čtyři metry od místa exploze v kostele sv. Antonína, a přece zůstala celá, ačkoli ji chránilo jen křehké sklo. Modliteb za oběti atentátů v kostele sv. Antonína v Kolombu, sv. Sebastiana v Negombo, v evangelických kostelech v Sionu a Batticaloa a ve třech hotelech hlavního města se účastní mnoho lidí. Vzpomínka na oběti se spojuje v modlitbě s nadějí, že drama terorismu na Sri Lance nebude dále pokračovat – dodává z Kolomba Amedeo Lomonaco.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.