Papež se připojil k ekumenické modlitbě k Duchu svatému

21.5.2019 

Vatikán. „Přijď, Duchu svatý!, volají křesťané o Letnicích“, těmito slovy začíná modlitba papeže Františka, jíž se připojil k ekumenickému modlitebnímu hnutí Thy Kingdom Come (Přijď království tvé). Anglikánský primas Justin Welby rozšířil na sociálních sítích krátké videoposelství, které zachycuje jeho nedávnou návštěvu v Domě svaté Marty, při níž římského biskupa požádal o podporu modlitební kampaně.

„Přijď, Duchu svatý“, modlí se papež, „jsi Otcovým a Ježíšovým příslibem. Kéž by Duch svatý rozšířil a zvětšil naše srdce. Všichni se totiž potýkáme s tím, že naše srdce tíhne k smršťování, neustálému zmenšování. Uzavírá se. Nemůžeme sami vyřešit problémy, je toho schopen jenom Duch svatý. Přijď, Duchu svatý. A k Ježíši volejme, aby přišlo Jeho království. Otcovo království, které máme hlásat. Chtěli bychom vám, bratři a sestry, spolu s mým bratrem Justinem Welbym říci, že vás doprovázíme v této modlitbě. Přijď tvé království“, uzavírá papež František.

Modlitební hnutí Thy Kingdom Come vyzývá křesťany na celém světě k modlitbě za to, aby lidé poznali Ježíše Krista, a to v desetidenním intervalu mezi svátkem Nanebevstoupení Páně a slavností Seslání Ducha svatého. Vzniklo před třemi lety (2016) z podnětu anglikánských biskupů Canterbury a Yorku. Webové stránky modlitební iniciativy připomínají, že po Pánově nanebevstoupení se učedníci vrátili do Jeruzaléma, spolu se ženami jednomyslně setrvávali v modlitbách a očekávali příchod Ducha, v jehož dar bezvýhradně důvěřovali. Invokaci „Přijď, Duchu svatý“ poté po staletí opakovala následující pokolení křesťanů a ekumenické modlitební hnutí se vrací k této tradici.

Papežovo videoposelství zazní o Letnicích na londýnském náměstí Trafalgar Square, kde se očekává účast nejméně pěti tisíc věřících na společné modlitbě s kardinálem Vincentem Nicholsem, westminsterským arcibiskupem, a canterburským anglikánským arcibiskupem Justinem Welbym.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.